Hlavní obsah

Argentina se zmítá na pokraji dalšího bankrotu

Novinky, Tomáš Volf

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Argentina má problém se splácením dluhu ve výši přes 100 miliard dolarů (2,3 bilionu korun). S věřiteli a Mezinárodním měnovým fondem jedná o restrukturalizaci dluhu, například formou odložení splatnosti dluhopisů.

Foto: Agustin Marcarian, Reuters

Nový argentinský ministr financí Hernán Lacunza

Článek

Jednání argentinské vlády s věřiteli o restrukturalizaci dluhu za 101 miliard dolarů oznámil tento týden nový ministr financí země Hernán Lacunza.

Podle listu Financial Times má jít hlavně o prodloužení splatnosti dluhopisů, nikoli o odpuštění úroků či části dluhu. I „dobrovolná restrukturalizace“ dluhu ale negativně zasáhne držitele argentinských dluhopisů, a v praxi by tak znamenala bankrot - už devátý v historii země a třetí od začátku tisíciletí, uvedl deník.

V Buenos Aires o problému jedná delegace MMF. Ověřuje, zda země plní podmínky záchranného programu a fond bude moci uvolnit nouzovou půjčku 5,4 miliardy dolarů. MMF ujišťuje, že zemi v těžkých chvílích podpoří. Nejistota ale vyhrocuje spirálu krize, oslabuje akciové trhy a argentinskou měnu peso.

Na podporu pesa Argentina v úterý vydala přes 300 milionů dolarů z devizových rezerv, tím porušila podmínku MMF, podle které to může být denně jen 250 milionů.

Foto: Agustin Marcarian, Reuters

Argentinec nakupuje u řezníka v Buenos Aires

Dvě ze tří nejvýznamnějších světových ratingových agentur Fitch a Standard & Poor’s už minulý týden zhoršily hodnocení dlouhodobého argentinského dluhu. Fitch je hodnotí stupněm CCC, což znamená „významné riziko bankrotu“.

Ten poslední, plnohodnotný nastal v roce 2014. Země si před pěti lety prošla takzvanou „selektivní platební neschopností“.

„Ve vážných problémech jsou její veřejné finance v tomto miléniu vlastně nepřetržitě,“ komentoval ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda.

Díky záchrannému programu MMF se v roce 2012 dostalo z vážné dluhové krize Řecko, i v jeho případě se mluvilo o možném bankrotu. Financial Times ale upozorňují, že situace Atén jako člena eurozóny byla jiná. Rekordní dobrovolné restrukturalizace dluhu za skoro 200 miliard eur se podařilo dosáhnout díky silnému tlaku vlád na evropské banky i za pomoci ECB.

„Situace se výrazně zhoršila po 11. srpnu, kdy představitel populistické opozice Alberto Fernandez nečekaně a jednoznačně zvítězil v prezidentských primárkách. Porazil současného, reformního prezidenta Mauricia Macriho a jeho pozice před říjnovými volbami se zdá být prakticky neotřesitelná. Investoři se obávají, že země se pod Fernandezovým vedením vrátí k populistickým opatřením, která jen přivodí bankrot,“ dodal analytik.

Vzhledem k tomu, že Argentina má dluh hlavně v zahraničních měnách, oslabování pesa situaci dále zhoršuje. „Trhy jsou z velké míry přesvědčeny, že další bankrot země je nevyhnutelný,“ uzavřel Kovanda.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám