Hlavní obsah

Apple je nejhodnotnější firmou USA, překonal rekord Microsoftu

– New York • Aktualizováno

Společnost Apple se stala nejhodnotnější firmou v historii Spojených států a podle agentury AP i světa. Tržní kapitalizace Applu stoupla během obchodování až na 623,14 miliardy dolarů (12,5 bilionu Kč), což je nejvyšší hodnota, na jakou kdy firma ve Spojených státech během obchodování dosáhla. Doposud držel rekord Microsoft, uvedly agentury AP a Reuters.

Foto: Profimedia.cz

ilustrační foto

Článek

Apple již loni na konci roku sesadil z první pozice v USA ropnou firmu Exxon Mobil a nyní je jeho ocenění o 53 procent vyšší než hodnota Exxonu. Absolutní rekord ale až do současnosti držel Microsoft, jehož hodnota 30. prosince 1999 stoupla na 620,58 miliardy USD. Nyní činí 257 miliard USD. Agentura AP ale poznamenala, že pokud by se vzala v úvahu inflace, byla by hodnota Microsoftu z roku 1999 v současném vyjádření 850 miliard USD.

V roce 1997, kdy Apple čelil hrozbě bankrotu, stála jedna jeho akcie pouze 3,19 dolaru. Společnost však od té doby zažila výrazné oživení, a to mimo jiné díky hudebním přehrávačům iPod, po kterých přišly populární telefony iPhone a počítačové tablety iPad. Hranici 500 dolarů za akcii firma poprvé překonala letos v polovině února a o měsíc později převýšily 600 dolarů. V pondělí akcie stouply až na 664,74 dolaru.

Analytici věří, že akcie Applu mají další prostor k dalšímu růstu. Trhy čekají, že firma přijde s novým iPhonem 5 a menším, levnějším iPadem a spekuluje se i o výrobě vlastních televizorů. Analytici v anketě agentury FactSet čekají zvýšení ceny v průměru až na 745,80 dolaru.

Na úspěchu Applu se velkou měrou podílel spoluzakladatel podniku Steve Jobs, který v loňském roce zemřel. Jobs byl v květnu 1985 z Applu propuštěn, v roce 1997 byl ale povolán zpět. Už o tři roky později začali experti sborově prohlašovat, že se do firmy vrátila vize, což záhy pocítili i rozradostnění akcionáři.

Hodnotě Applu ve světě může konkurovat největší čínská ropná firma PetroChina. Její tržní kapitalizace v roce 2007 na akciové burze v Šanghaji stoupla na jeden bilion dolarů. Na jiné burze se jí to však nepodařilo. Akcie PetroChiny se obchodují také v Hongkongu a New Yorku a na těchto trzích tržní kapitalizace firmy nikdy nepřekročila 500 miliard USD, dodala AP.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám