Hlavní obsah

Antimonopolní úřad nařídil zrušit tendr na nákup granátů

Novinky, tov

Ministerstvo obrany musí zrušit smlouvu na nákup útočných granátů. Nařídil to Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Smlouvu na dodávku granátů totiž resort uzavřel před uplynutím lhůty pro podání námitek. Zákaz neplatí okamžitě, ale s odkladem o sedm měsíců. Do té doby je smlouva v platnosti.

Foto: Oldřich Danda, Právo

Čeští vojáci v Afghánistánu (ilustrační foto)

Článek

Ministerstvo zakázku vyhlásilo loni v červnu, dodavatele, společnost Česká zbrojovka, vybralo v prosinci a týž měsíc s ním uzavřelo smlouvu. V lednu se na ÚOHS obrátila další společnost, která se o smlouvu ucházela, STV Group. Úřad v dubnu rozhodl o zákazu plnění smlouvy, rozklad proti tomuto rozhodnutí podalo nejen ministerstvo obrany a Česká zbrojovka, ale i STV Group.

Předseda úřadu Petr Rafaj jim ale nevyhověl. Potvrdil prvostupňové rozhodnutí, podle kterého ministerstvo obrany porušilo zákon o zadávání veřejných zakázek, když uzavřelo výše uvedenou smlouvu před uplynutím lhůty pro podání námitek.

Podle dřívějších informací deníku E15 jde o zakázku za 200 miliónů korun.

„Smlouva není neplatná okamžitě, ale až po uplynutí sedmi měsíců. Zadavatel (ministerstvo obrany) doložil existenci určitých závažných důvodů, kvůli nimž úřad platnost zákazu plnění smlouvy posunul o sedm měsíců. Jinak by byla smlouva neplatná okamžitě s právní mocí rozhodnutí,” upřesnil pro Novinky mluvčí úřadu Martin Švanda.

Reklama

Výběr článků

Načítám