Hlavní obsah

Ani v únoru český průmysl nerostl

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Průmyslová výroba za měsíc únor poklesla v porovnání s loňským únorem o 5,7 procenta. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.

Článek

„Výsledek byl zkreslen nestejným počtem pracovních dní. Po očištění tak dostaneme o trochu lepší, avšak stále záporné číslo, konkrétně -1,6 procenta,“ připomněl k meziročnímu srovnání analytik Miroslav Novák ze společnosti Akcenta. Po sezónním očištění vzrostla výroba v porovnání s letošním lednem o 1,6 procenta.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průmyslová výroba

Na poklesu průmyslové produkce se podepisuje vývoj v automobilovém průmyslu v souvislosti s klesající poptávkou ze zahraničí. To je patrné i z vývoje nových zakázek u automobilů, jejichž souhrnná hodnota meziročně poklesla o 15,2 procenta.

Výrazný pokles zaznamenaly i výroba a rozvod elektřiny, plynu a tepla (-9,7 procenta) a výroba v hutnictví a slévárenství (-12,2 procenta).

Zakázky se propadly

Pokud jde o další ukazatele, hodnota nových zakázek meziročně poklesla o 10,2 procenta, z toho zahraniční se snížily o 9,2 procenta a tuzemské o 12 procent.

„V přechozích letech to byla totiž právě poptávka ze zahraničí, která udržovala průmysl v kladných číslech, zatímco domácí poptávka byla utlumena,“ uvedl Novák s tím, že situace doznala změn. Ze zahraničí  totiž prorůstových impulzů výrazně ubylo, na straně druhé se domácí poptávka dále propadá.

Podle analytika Jiřího Šimka ze společnosti Citfin bude letošní rok pro český průmysl těžký a bude nadále bojovat se slabou poptávkou z domova i ze zahraničí. „Ani za letošní rok se tak růstu nedočkáme,“ shrnul situaci Šimek.

Reklama

Výběr článků

Načítám