Hlavní obsah

Analýza: Vyšší DPH připraví lidi o práci v cestovním ruchu

ČESKÁ REPUBLIKA

V cestovním ruchu a navazujících odvětvích může zvýšení DPH letos připravit o práci až 80 tisíc lidí. Míra nezaměstnanosti v ČR by se tak zvýšila o 1,5 procentního bodu, vyplývá z analýzy dopadů růstu DPH v restauracích a hotelech, kterou zpracovala firma Mag Consulting.

Foto: Josef Zajíc

Ocenění žáci, žákyně, kolektivy 10.6.2014: Lucie Solanská, Dětský čin roku. Ocenění předávali: Ing. Marie Szücsová a PeaDDr. Aleš Koutný.

Článek

Vláda počítá od 1. května s přesunem DPH za ubytování ze snížené pětiprocentní do základní sazby. Ta má sice klesnout z 22 na 19 procent, přesto to pro hotely a restaurace znamená 14 procentní nárůst. Podle Národní federace hotelů a restaurací (NFHR) budou hotely kvůli 14ti procentnímu zvýšení DPH hledat úspory nákladů hlavně v zaměstnanosti. Prezident NFHR Roman Vacho v úterý na tiskové konferenci řekl, že například v karlovarském grandhotelu Pupp, kde je generálním ředitelem, tak zřejmě přijde o práci až 15 sezónních zaměstnanců.

V ekonomice cestovního ruchu nyní pracuje 590 tisíc lidí. V samotném odvětví ubytování a stravování by o práci mohlo přijít v letošním roce asi 15 tisíc lidí. Celkem by tak v odvětví na konci roku pracovalo 160 tisíc lidí.

Vyšší DPH přinese státu 6,7 miliardy navíc

Odvod DPH by se podle firmy Mag Consulting přesunem restaurací a hotelů do základní sazby zvýšil z loňských dvou miliard na 8,7 miliardy korun. Ceny by vzrostly v průměru o 8,9 procenta. Dopad změn DPH v restauracích a ubytování na celkovou inflaci tak analytická firma očekává na úrovni 0,3 až 0,4 procenta. Zpomalení ekonomické aktivity na přelomu let 2004 až 2005 a růst inflace očekává od zvýšení DPH také národní banka.

Počty domácích turistů by podle firmy Mag Consulting klesly z 6,1 na 5,8 miliónu, o 100 tisíc méně turistů by přijelo do ČR ze zahraničí. Pokles devizových příjmů očekává od zvýšení DPH vládní agentura CzechTourism a to jen v letošním roce řádově o pět miliard korun na 105 miliard, proti původně očekávaným 110 miliardám.

Tržby odvětví cestovního ruchu dosahují 4,5 procenta HDP, což je asi 100 miliard korun ročně. Ziskovost je však především v běžných restauracích velmi nízká, řekl Vacho. Pohybuje se od nuly do devíti procent z tržeb. Kolik hotelů a restaurací kvůli zvýšení DPH bude muset skončit Vacho nechtěl odhadovat. Podle něho však po vstupu Rakouska do EU muselo svou činnost ukončit 18 procent levných ubytovacích zařízení a nejmenších restaurací. Analýza Mag Consulting předpokládá, že kvůli DPH by mohlo skončit 15 až 20 procent restaurací.

Vacho: Zdražení je nemorální

Zvýšení DPH u restaurací a hotelů je podle Vacha nemorální také proto, že řada podnikatelů musela kvůli přísným normám EU investovat do svých provozů nemalé částky. Podnikatelé se tedy zadlužili v dobré víře, že své úvěry budou schopni splácet. Nyní jim však stát odebere 14 procent z jejich tržeb na dražší DPH.

DPH v ubytovacích zařízeních má vzrůst podle koaliční dohody od května. Nejde přitom o dopad vstupu ČR do Evropské unie. Ta totiž zařazení ubytování do základní sazby DPH nevyžaduje. Naopak požadavek unie je důvodem, proč má od května vzrůst DPH u restaurací. ČR totiž narozdíl od Polska a Maďarska na stravovací služby nevyjednala výjimku z pravidel unie.

Zdrcující kritika pršela na adresu vlády i na tiskové konferenci, kterou v úterý uspořádal Svaz obchodu a cestovního ruchu (SOCR). Podle jeho předsedkyně Heleny Pískovské totiž vláda tímto krokem zničí řadu provozovatelů těchto zařízení, což tvrdě dolehne na rozvoj cestovního ruchu v ČR.

"Už toho máme dost," prohlásila Pískovská. "Tripartita doporučila vládě, aby se velmi vážně zabývala cestovním ruchem a odstranila překážky bránící rozvoji tohoto nesmírně důležitého odvětví. A co se stalo? Ač jsme byli ještě v lednu ujišťováni, že ubytování zůstane ve snížené sazbě, tak se teď dozvíme, že na základě koaliční dohod do základní sazby ubytování přechází do sazby základní," rozhořčila se.

Zvýšení DPH podle prezidentky Sdružení podnikatelů v pohostinství a cestovním ruchu Miroslavy Luprichové zahubí řadu především menších provozů. Půjde zejména o restauratéry v regionech s vysokou nezaměstnaností, kde mají lidé hluboko do kapsy. "Tam si nemohou zvýšit ceny o 14 procent DPH," uvedla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám