Hlavní obsah

Americké akcie na nových maximech, rostou třetí týden po sobě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Americké akcie dnes překonaly stagnaci a zakončily obchodování v mírných ziscích. Jejich hlavní indexy obnovily nakrátko přerušený vzestup na nové rekordy a dosáhly třetího týdne růstu po sobě. Trh podporují nedávné příznivé údaje z domácího trhu práce a analytici čekají, že akcie si zachovají růstový trend.

Foto: Rick Wilking, Reuters

Článek

Dow Jonesův index v závěru newyorského obchodování stoupl o 0,24 procenta na 15.118,49 bodu. Širší index S 500 posílil o 0,43 procenta na 1633,70 bodu a oba ukazatele dosáhly nového rekordního maxima. Index technologického trhu Nasdaq získal 0,80 procenta a uzavřel na 3436,58 bodu.

Za celý týden Dow Jones získal jedno procento. S 500 posílil o 1,2 procenta a Nasdaq Composite Index vzrostl o 1,7 procenta.

Širší index ve čtvrtek přerušil pětidenní sérii vzestupů na rekordní maxima, investoři ale očekávají, že trh půjde dál vzhůru. V posledních dnech jej podpořily údaje o příznivém dubnovém vývoji trhu práce, čísla o poklesu počtu nových žadatelů o podporu v nezaměstnanosti a naděje na pokračování podpůrné měnové politiky centrální banky.

Wall Street během dne oslaboval propad cen energetických surovin a průmyslových materiálů, který stáhl dolů akcie energetického a těžařského sektoru. Trh ale podpořily příznivé výsledky některých firem, zejména internetové cestovní kanceláře Priceline, jejíž akcie vzrostly o téměř čtyři procenta. Nahoru pak šly i akcie společnosti Google a dalších technologických firem.

Pozornost devizového trhu se zaměřovala na japonský jen, který pokračoval v propadu k dolaru i euru. Vůči dolaru klesla japonská měna na nejnižší úroveň za čtyři a půl roku kvůli zprávám, že japonští investoři kupují větší množství zahraničních aktiv. Analytici očekávají, že jen bude kvůli politice japonské centrální banky dál klesat. Dolar vůči jenu výrazně sílil v minulých dnech díky dobrým zprávám z amerického trhu práce a ve čtvrtek překročil psychologicky důležitou hranici 100 JPY.

Americká měna k jenu v závěru stoupla o jedno procento na 101,60 JPY a během dne se dostala až na 101,98 JPY, nejvýše od října 2008. Euro se během dne vůči jenu vyhouplo až na tříleté maximum 132,25 JPY a uzavřelo vzestupem o půl procenta na 131,84 JPY. Euro proti dolaru kleslo o 0,5 procenta na 1,2978 USD.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám