Hlavní obsah

Americké akcie a dolar v sázkách na Clintonovou výrazně vzrostly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Americké akcie v pondělí po devíti dnech ztrát prudce oživily a jejich širší index vzrostl o více než dvě procenta, tedy nejrychlejším tempem od počátku března. Za růstem stojí oznámení Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI), že Hillary Clintonová nebude stíhána za použití soukromého emailového účtu k práci. Stejná zpráva také výrazně zvýšila kurz dolaru.

Foto: Brian Snyder, Reuters

Hillary Clintonová na mítinku v Michiganu 7. listopadu.

Článek

Dow Jonesův index zakončil den vzestupem o 2,08 procenta na 18 259,60 bodu. Širší index S 500 posílil o 2,22 procenta na 2131,42 bodu a index technologického trhu Nasdaq uzavřel se ziskem 2,37 procenta na 5166,17 bodu.

Šéf FBI James Comey v neděli uvedl, že nově nalezené e-maily neukazují na to, že by Clintonová porušila zákon. Před deseti dny přitom Comey oznámil, že FBI po nálezu dalšího více než půl milionu e-mailů obnovuje vyšetřování případu používání soukromého e-mailového serveru Clintonové pro služební korespondenci z doby, kdy byla ve vládě. [celá zpráva]

Obnovené vyšetřování Clintonové v minulých dnech přispělo k růstu šancí na výhru republikánského kandidáta Donalda Trumpa, což akcie sráželo dolů. Devítidenní nepřerušený propad indexu S 500 byl nejdelší od roku 1980.

Nejnovější průzkumy mínění ukázaly, že Clintonová si přes Trumpovo nedávné dohánění stále udržuje mírný náskok. Investoři považují Clintonovou za kandidátku, která by v ekonomické politice Spojených států nic zásadního neměnila. Případné Trumpovo vítězství mají spojeno spíše s nejistotou ohledně dalšího politického i ekonomického vývoje země.

Dolar po zvýšení vyhlídek na vítězství Clintonové výrazně a všeobecně vzrostl. Index hodnoty dolaru ke koši šesti hlavních světových měn ke konci dne posílil o 0,75 procenta. Dolar vůči euru zpevnil o 0,9 procenta na 1,1035 USD a vůči japonskému jenu uzavíral se ziskem 1,4 procenta na 104,58 JPY.

Reklama

Výběr článků

Načítám