Hlavní obsah

Američany lákají schopnosti Čechů, vadí jim korupce

NEW YORK

Obchodní výměna mezi Českem a USA soustavně roste. V posledních třech letech obrat přesahuje čtyři miliardy dolarů, přičemž už dva roky ve vzájemné bilanci převažuje český vývoz. O Česko má zájem řada amerických investorů: oceňují hlavně tvořivost a schopnost českých pracovníků samostatně pracovat, naopak je odrazuje nesolidnost úředníků a bující korupce.

Článek

Jak na okraj newyorského semináře o podnikání v Česku řekl obchodní rada českého velvyslanectví v USA Martin Dvořák, čeští exportéři se na náročném americkém trhu dokáží prosadit i přes slábnoucí dolar.

V českém exportu do USA převažují komodity s vysokou přidanou hodnotou. "Ne že bychom opouštěli tradiční výrobky, jako je sklo, pivo nebo válcované trouby, ale stále častěji se prosazují počítačové součástky, software či biotechnologie. Jde o to, abychom neprodávali jen surovinu, ale hlavně lidskou práci a produkt lidských mozků," řekl konzul.

Připustil, že česká infrastruktura a další podmínky pro podnikání nejsou stále ideální. "Situace u nás ještě není na úrovni vyspělých evropských států, ale musíme srovnávat srovnatelné, tedy poměřovat se se státy, které se teprve vymaňují z dědictví komunistických režimů. Mezi nimi má Česko velice dobré postavení," uvedl.

Stabilita, jistota podmínek a kvalita pracovní síly je pro investory z USA rozhodující i podle šéfa chicagské kanceláře CzechInvestu Bohuslava Frelicha. Nejistota, byrokracie a korupce naopak investory odrazují.

Dobré jméno mají v USA především české pracovní schopnosti. "Po celé Americe se šíří, že v ČR jsou vzdělaní, velmi schopní, nadaní a firmě věrní lidé, kteří vymýšlejí nové nápady a když jsou dobře vedení, přinášejí vynikající výsledky," řekl Frelich.

Vadí neprůhlednost vládního aparátu

Newyorský podnikatel, Čechoameričan Michal Hendrych, má k podmínkám v Česku jisté výhrady. "Infrastruktura, jako například dálniční síť, není postačující. Stoupají ceny energií, telekomunikace jsou příliš drahé. Vláda a celý její aparát nejsou dostatečně transparentní," uvedl.

Zároveň ale zdůraznil, že proti minulosti, například polovině 90. let, "se udělal obrovský kus práce". Obraz země v očích amerických investorů ale poškozují zdánlivé detaily, jako jsou například nepoctiví taxikáři na pražském letišti, dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám