Hlavní obsah

Američané jednají o převzetí českého Avastu, hodnota transakce může přesáhnout 173 miliard

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Americká softwarová společnost NortonLifeLock, dříve známá jako Symantec, jedná o převzetí české antivirové firmy Avast Software. Ve svém portfoliu by tak posílila spotřebitelský software. S odvoláním na informované zdroje to ve středu napsal americký ekonomický list The Wall Street Journal (WSJ), který hodnotu transakce odhaduje na více než osm miliard dolarů (zhruba 173 miliard Kč).

Foto: Profimedia.cz

Sídlo společnosti Avast Software v Praze

Článek

Pokud některá ze stran jednání neukončí, dohoda by mohla být uzavřena ještě do konce tohoto měsíce, uvedly zdroje WSJ.

List při odhadu transakce vychází z tržní hodnoty Avastu, která se nyní pohybuje kolem 5,2 miliardy liber (155,7 miliardy Kč). K tržní kapitalizaci WSJ přičetl prémii, která je pro takové obchody typická. Akcie Avastu se obchodují na burzách v Praze a v Londýně.

Avastu vzrostl zisk na 2,9 miliardy

Ekonomika

Populární antivirus z Česka

Na konci 80. let vytvořili dva čeští počítačoví nadšenci Eduard Kučera a Pavel Baudiš program, který nazvali anti-virus advanced set (AVAST). Ten se za svou existenci stal velice populárním. Jedním z důvodů je jistě fakt, že jej firma pro domácí a nekomerční využití nabízí zadarmo. Program je vybaven povedeným uživatelským rozhraním, které je velice intuitivní.

Hledat viry a spyware na pevném disku můžete jednoduše přímo z okna programu, k dispozici je ale i možnost plánování automatického prohledávání disku nebo rezidenční štít, který hlídá bezpečnost operačního systému na pozadí při běžné práci.

Hlavní předností antiviru jsou především nízké provozní nároky, které na rozdíl od některých konkurenčních řešení zbytečně nesnižují výkon celého počítače. To ocení především majitelé starších PC, které nejsou tolik výkonné.

NortonLifeLock sídlí ve městě Tempe v americké státě Arizona. Podnik má tržní hodnotu zhruba 16 miliard dolarů a dříve na trhu působil pod názvem Symantec. Sekci výrobce bezpečnostního softwaru Symantec zaměřenou na podniky a úřady ovšem v roce 2019 prodala americkému výrobci čipů Broadcom. Jejími nejvýraznějšími obchodními artikly jsou nyní antivirus Norton a produkty LifeLock na ochranu proti krádeži identity.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám