Hlavní obsah

Alza zvedla tržby o 18 procent, míří ke 30 miliardám

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnosti Alza.cz, která provozuje největší tuzemský e-shop, loni podle předběžných výsledků meziročně vzrostl obrat o 17,6 procenta na 29,3 miliardy korun bez DPH. Zástupci firmy to uvedli v pondělí na tiskové konferenci.

Foto: Alza.cz

Výdejna e-shopu Alza.cz

Článek

Internetový prodejce vyřídil 12,3 milionu objednávek, meziročně téměř o pětinu víc. Prodal přes 37 milionů kusů zboží, což je meziroční nárůst o 26 procent. Letos chce Alza investovat do služeb, chystá rozšíření doručovací služby AlzaExpres či rozšíření počtu AlzaBoxů.

V České republice v meziročním srovnání Alza vykázala růst o 15,5 procenta, na Slovensku o 15,4 procenta, v Maďarsku o 69 procent. Z hlediska obratu byl nejprodávanějším výrobkem mobilní telefon iPhone 8.

E-shop za 400 milionů? Je to příliš, měl by stát zlomek, říká jeden z nejvyšších šéfů Alzy

Domácí

Nejvíce lidé na Alze nakupovali 16. prosince, kdy denní obrat dosáhl 263 milionů korun. Nejvyšší denní návštěvnost byla na tzv. Black Friday 29. listopadu, a to přes 1,5 milionu lidí. Za celý rok Alza zaznamenala přes čtyři miliony zákazníků, více než polovina lidí navštívila webové stránky z mobilu. Do poboček přišlo 7,5 milionu lidí.

Firma se nyní poohlíží po vstupu na další trhy. Uvažuje o Polsku, Rumunsku nebo Rakousku.

Alza se musí omluvit Heurece, neuspěla s odvoláním

Ekonomika

Alza vznikla v roce 1994. V současné době ji vlastní skupina investorů, kteří ji ovládají přes holdingovou společnost L.S. Investments Limited.

Podle Asociace pro elektronickou komerci Češi loni nakoupili v internetových obchodech zboží za rekordních 155 miliard korun. Je to o 15 procent více než v roce 2018. Vedle Alzy patří k největším tuzemským internetovým obchodům Mall.cz, Notino.cz či CZC.cz.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám