Hlavní obsah

Alitalia odvrátila bankrot, stane se z ní malá společnost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŘÍM

Italská přepravní společnost Alitalia se ve čtvrtek na poslední chvíli vyhnula bankrotu. Zástupci odborů se s vedením společnosti a státem dohodli na plánu restrukturalizace. Ten mimo jiné předpokládá propuštění čtvrtiny zaměstnanců.

Foto: Jiří Smutný
Článek

Odbory dlouho nechtěly na rozsáhlé propouštění přistoupit, ale vážná hrozba vedení, že v opačném případě firma vyhlásí bankrot, případně na ni bude uvalena nucená správa, je přesvědčila.

Zástupci státu jakožto většinové vlastníka také chtějí, aby ještě dnes ze svých funkcí odstoupili prezident Giuseppe Bonomi a výkonný ředitel Marco Zanichelli. Na jejich místě by zástupci státu rádi viděli dosavadního šéfa italské železniční společnosti Giancarla Cimoliho.

Firma měla v plánu sloučit se s vekými evropskými přepravci KLM a Air France. Obě firmy se ale dohodly na sloučení bez ní. Alitalii tak zbyla jediná možnost: Rezignovat na svůj cíl stát se velkým evropským přepravcem a spokojit se s vizáží malé firmy.

Alitalii teď finančně pomůže italský stát. Právě podpisem smlouvy o restrukturalizaci stát pomoc podmínil. Alitalia počítala i s tím, že by dostala peníze od Evropské unie. Ta to ale domítla. Byla ochotná poskytnou nanejvýš půjčku.

Reklama

Související témata:

Související články

Zaměstnanci Alitalie stávkovali

Bezmála 200 letů, včetně 85 mezinárodních spojů, zrušila v pátek italská letecká společnost Alitalia kvůli odpolední stávky svých zaměstnanců, včetně pilotů....

Air France se bude ucházet o České aerolinie

Air France má po spojení se společností Alitalia zájem také o České aerolinie. Chtěla by je připojit do nové skupiny Air France-KLM. ČSA se ale před tím musejí...

Výběr článků

Načítám