Hlavní obsah

Akcie rostou, ale zároveň se nudí

Právo, Jakub Svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České akcie sice v úterý po vzoru větších západoevropských sester prožily několik růstových hodin, celkově ale na pražském trhu znovu zavládla nuda. Letní obchody nikdy nebývají velké a tyto dny se drží tradice a nehodlají zřejmě investory překvapovat ničím nečekaným.

Článek

Jediným pokusem o překvapení v úterý byly velké blokové transakce s Českým Telecomem. Jeho akcie stály poslední dobou mimo pozornost trhu, a tak jako kdyby si to chtěli někteří investoři vynahradit. Jedna z transakcí dokonce přesáhla objem jednoho miliónu kusů. Na trhu je ale dostatečná nabídka, takže kurs pořád stagnuje okolo 460 korun. To je podle Romana Koděry z Patria Finance úroveň, na níž chtějí investoři nakupovat.

"Nebýt nadprůměrně velkých nadlimitních obchodů na Českém Telecomu, pak by dnešní obchodování opět patřilo do řady těch dní, kdy se pražská burza posouvá stejným směrem jako zbytek Evropy a tu a tam proběhne nějaký obchod," charakterizoval Koděra zbytek trhu.

V poledne to vypadalo, že růsty potěší více majitelů českých cenných papírů. Akcie ČEZ dokonce rostly o 1,55 procenta, ale poptávce došla síla na úrovni 513 korun. Komerční banka také k obědu povyrostla velice slušně o 1,33 procenta. Na mělkém trhu ale růsty moc neznamenají a odpoledne už byl okolo tohoto titulu klid. Dobře se měla i Zentiva, nakonec vzrostla o 1,24 procenta.

Asi víc než cokoliv jiného pražskou burzu opět ovlivnila růstová tendence v Evropě. Ta byla vyvolána zřejmě přílivem pozitivních výsledků ze Spojených států. Nálada se zkrátka přelévá z trhu na trh a nějaké šokující, zvrat vyvolávající fundamentální informace teď nepřicházejí. Během úterka v USA reportovaly např. Merrill Lynch, Lucent, nebo Ford. Všechny tři korporace vykázaly lepší výsledky, než se čekalo. Evropa to zaznamenala a šla nahoru, ovšem jen o desetinky procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám