Hlavní obsah

Akcie Moderny trhají rekordy. Daří se i dalším výrobcům vakcín

Akcie biotechnologické společnosti Moderna během pondělního obchodování posílily o 9,5 procenta z 284,54 na 313,59 dolaru za kus. Za týden potom akcie tohoto výrobce vakcíny proti covidu-19 připsaly téměř 34 procent, respektive přes 79 dolarů za kus. V pondělí se dařilo také akciím Novavaxu a Biontechu navzdory tomu, že zbytek burzy významně ztrácel v obavách z šíření varianty delta.

Foto: Novinky

Vývoj kurzu akcií Moderny

Článek

O 13 procent posílily také akcie Novavaxu, který testuje vakcínu NVX-CoV2373 na bázi bílkovin vytvořenou z genetické sekvence prvního kmene SARS-CoV-2. Tato vakcína na rozdíl od jiných stále čeká na schválení, takže její distribuce dosud nezačala.

Pět procent připsaly rovněž akcie společnosti BioNTech, která společně s Pfizerem prodává vakcínu proti covidu pod názvem Comirnaty.

Akcie Moderny raketově rostou, její vakcína zabírá i na deltu

Ekonomika

Moderna, která vyrábí proticovidovou vakcínu Spikevax, je od pondělí novým členem akciového indexu S 500. Ten navzdory mohutnému růstu jejích akcií spadl o 1,58 procenta.

Podobně o 2,09 procenta klesl americký index Dow Jones a o 1,06 technologický Nasdaq. Tento vývoj pravděpodobně souvisí s obavami z dopadů dalšího šíření varianty covidu delta.

Vakcíny mRNA proti HIV i chřipce

Comirnaty od Pfizeru a BioNTechu i Spikevax od Moderny využívají technologii mRNA (m jako messenger, tedy poslíček, RNA jako jednovláknová nukleová kyselina).

Vakcína od Moderny mění název. Bude se jmenovat Spikevax

Ekonomika

Poslíček je protein, který v případě vakcíny proti covidu buňce pošle instrukce, s jejichž pomocí dokáže sama dočasně produkovat spike protein. Imunitní systém následně v reakci na tento cizorodý prvek začne vytvářet protilátky.

Vakcíny využívající technologii mRNA vůbec neobsahují původní virus. Tím se liší od klasických očkovacích látek, které dosahují tvorby protilátek oslabenou nebo neaktivní formou viru.

Původní název Moderny zněl ModeRNA Therapeutics a jejím cílem od počátku bylo využít technologii mRNA pro vývoj vakcín proti širokému spektru nemocí. V současnosti Moderna testuje mRNA vakcíny proti HIV a chřipce.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám