Hlavní obsah

Akcie majitele OKD začaly první den obchodování růstem

– LONDÝN/PRAHA

Majitel společnosti OKD, jímž je česká společnost New World Resources (NWR), vstoupil na pražskou a londýnskou burzu. První akcie se v Londýně prodávaly za 13,25 libry (425 Kč) za kus. Na pražské burze jejich cena krátce po deváté hodině narostla o sedm procent na 455 korun za akcii.

Článek

Celková poptávka po akciích převýšila horní hranici rozpětí nabídky přibližně 7,3krát. Investoři v Česku a v Polsku se ucházeli zhruba o deset procent z nabídky cenných papírů.

Celá nabídka má při stanovené ceně hodnotu 1,1 miliardy liber (35,26 miliardy Kč), což je vůbec nejvyšší nabídka primárních akcií v ČR a nejvyšší nabídka v Londýně od začátku letošního roku, uvedla firma. V rámci nabídky bylo prodáno 83,013.344 akcií, což je 31,5 procenta zapsaného akciového kapitálu NWR.

"Síla poptávky, jíž jsme byli v procesu IPO (primární veřejné nabídky) svědky, odráží zájem investorů o oblasti, jimž se věnujeme - tedy rostoucí obchod s vysoce kvalitním uhlím a koksem," uvedl místopředseda představenstva NWR Zdeněk Bakala.

NWR je přední těžební firmou ve střední Evropě a jednou z největších průmyslových skupin v ČR. Tržní kapitalizace nyní činí 3,5 miliardy liber. NWR nepřímo ze zhruba 40 procent vlastní Bakala, z něhož se tak stane dolarový miliardář.

Reklama

Výběr článků

Načítám