Hlavní obsah

Akcie ČEZ opět v čele ztrát

Právo, Bedřich Choděra
PRAHA

V závěru uplynulého týdne pražská burza pokračovala v rychlém sestupu, ačkoliv během dopoledne to nebylo tak jednoznačné. V čele ztrát byly i tentokrát akcie ČEZ, které oslabily o 2,40 procenta na 772,60 Kč. Cenné papíry energetického koncernu doprovodily na cestě dolů zejména akcie Erste bank a Philip Morris.

Článek

Ve SPAD se ztrátám se vyhnuly jen Komerční banka a Orco. Komerční banka již dopoledne zveřejnila lepší než očekávané neauditované nekonsolidované výsledky za první čtvrtletí podle mezinárodních účetních standardů. Za toto období zvýšila čistý zisk na 2,31 miliardy korun z loňských 1,9 miliardy korun. Erste Bank dokázala také překonat očekávaní trhu, ale v pátek oslabila o 2,27 procenta na 1377 Kč. Podle Romana Skalického z Afin Brokers tento titul postihlo velké vybírání zisků.

Akcie Orco posílily o 0,76 procenta na 2911 Kč, Philip Morris ztratil 2,21 procenta a uzavřel na 14 075 Kč. Pozornost byla upřena také k Českému Telecomu. Ten oslabil o 1,45 procenta na 495,20 Kč. Index PX klesl o 1,40 procenta na 1493,7 bodu.

Michal Semotan z J Banky k vývoji domácího trhu poznamenal, že zahraniční prodejci redukují ve velkém své pozice především u akcií ČEZ, poptávka je ale zatím výrazně slabší. Domnívá se, že cena je již pro dlouhodobé investory lákavá k nákupu, podle jeho názoru ale může být ještě levněji.

Západoevropským akciím se nedařilo

Akcie na velkých západoevropských burzách v pátek dlouho mírně ztrácely, v závěru seance se ale vrátily ke kladným hodnotám po příznivější situaci na newyorské burze. Nejvíce (o 4,1 procenta) oslabil německý Volkswagen, který sice v prvním čtvrtletí podstatně zvýšil zisk, ale přesto zaostal za očekáváním analytiků.

Investoři věnovali pozornost rozborům nejen výsledků hospodaření emitentů, ale i nových makroekonomických zpráv. Upevňuje se názor, že nejpozději v červnu zvýší Evropská centrální banka úrokové sazby.

Dolar v pátek spadl na čerstvé sedmiměsíční dno vůči euru i koši hlavních světových měn po zprávě o silnějším než očekávaném poklesu indexu spotřebitelské důvěry Univerzity v americkém Michiganu. Euro stouplo až na 1,2579 dolaru z úrovně 1,2565 před touto zprávou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám