Hlavní obsah

Akcie banky Citigroup spadly pod jeden dolar za kus

– NEW YORK
Novinky, Alžběta Trousilová

Akcie kdysi největší světové bankovní skupiny Citigroup spadly od začátku roku o více než 85 procent. Ve čtvrtek stál jeden kus dokonce méně než jeden dolar. Je to poprvé v její historii. Nejvýše byla cena jedné akcie v roce 2006, kdy činila 55,6 dolaru.

Článek

V průběhu čtvrtečního obchodování v USA cena klesla až na 97 centů. Na této hodnotě ale dlouho nezůstala, brzy posílila opět nad jeden dolar. Celková hodnota banky je nyní asi šest miliard dolarů, zatímco v době ceny nejvyšší, v roce 2006, to přes 270 miliard dolarů.

"Jsou to samé špatné zprávy. Člověk by řekl, že pomoc od vlády banku zvedne, ale investory už zřejmě nepřesvědčí nic. Koncern je v situaci, že vláda se na něj musí podívat a říci: Už dost!" citovala agentura Reuters ekonoma auburnské univerzity Jamese Bartha.

V posledních pěti čtvrtletích oznámila banka ztrátu 37,5 miliard dolarů a americká vláda do ní od října napumpovala 45 miliard dolarů.

Akcie banky se obchodují na newyorském indexu Dow Jones. U něj dříve platilo, že pokud cena akcie klesla trvale pod jeden dolar, byla firma vyřazena z obchodování, toto nařízení ale burza dočasně zrušila. 

Citigroup vznikla v roce 1998 spojením společností Citicorp a Traveler Group. Fúze měla tehdy hodnotu 85 miliard dolarů a byla v té době největší. Banka působí asi ve stovce zemí světa včetně ČR.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám