Hlavní obsah

Akcie Amazonu zdánlivě klesly o 90 procent. Investory vyplašila technická chyba

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přední finanční servery v pondělí mylně informovaly o dramatických výkyvech cen akcií firem jako Amazon, Apple či Microsoft. Kvůli technické chybě se místo závěrečných cen na americké burze Nasdaq na web dostaly testovací údaje, uvedl list Financial Times.

Foto: Shannon Stapleton, Reuters

Logo americké technologické burzy Nasdaq na Manhattanu.

Článek

Testovací data omylem zveřejnily prestižní finanční servery Google Finance, Yahoo Finance a Bloomberg. Akcie Amazonu podle nich najednou místo 975 dolarů stály 123,47 dolaru, tedy téměř o 90 procent méně.

Že nejde o překvapivý krach největšího internetového světa, mohl uživatele varovat fakt, že se stejná částka 123,47 dolaru objevila i u dalších firem jako Microsoft, Apple nebo e-Bay. U Applu šlo o propad o 14 procent. U Microsoftu naopak narostly ceny akcií o 80 procent.

U řady dalších akcií, jako třeba firem Facebook nebo Netflix, se nicméně chyba neprojevila.

Americká technologická burza Nasdaq vzápětí v prohlášení pro Financial Times uvedla, že údaje určené jen k testování systémů omylem použila jako platné ceny „třetí strana“, přes ni se prý dostaly na finanční servery. Jak přesně k pochybení došlo a jak mu příště předejít, nyní burza s tímto zprostředkovatelem řeší.

Na webu samotné burzy Nasdaq byly ceny v pořádku a za omylem uvedené ceny neproběhly žádné transakce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám