Hlavní obsah

Airbus kvůli koronavirové krizi vyhodí 15 tisíc lidí

Evropský výrobce letadel Airbus během jednoho roku zruší zhruba 15 tisíc pracovních míst. To odpovídá více než deseti procentům jeho celkové pracovní síly. Oznámila to v úterý firma, která tak reaguje na negativní dopady koronavirové krize na letecký průmysl. Opatření se bude týkat zejména Německa a Francie.

Foto: Regis Duvignau, Reuters

Airbus A220-300

Článek

"Airbus čelí nejvážnější krizi, jakou kdy toto odvětví zažilo," uvedl šéf podniku Guillaume Faury. "Opatření, která jsme doposud uskutečnili, nám umožnila absorbovat prvotní šok způsobený touto globální pandemií. Nyní musíme zajistit, abychom dokázali náš podnik udržet a opustit krizi jako zdravý globální lídr v oblasti letecké techniky," dodal.

Airbus sníží produkci o 40 procent a propustí tisíce lidí

Ekonomika

Airbus plánuje zrušení zhruba 5000 pracovních míst ve Francii a 6000 pracovních míst v Německu. Ve Španělsku by mělo zaniknout 900 míst a v Británii 1700 míst. Dalších 1300 míst hodlá firma zrušit v jiných zemích po celém světě. V současnosti Airbus podle agentury Reuters zaměstnává kolem 135 tisíc lidí.

Koronavirová krize vedla k drastickému omezení letecké dopravy, což snížilo poptávku po nových letadlech. Faury nedávno uvedl, že Airbus v příštích dvou letech kvůli koronavirové krizi sníží produkci a dodávky o 40 procent oproti původnímu plánu.

Reklama

Výběr článků

Načítám