Hlavní obsah

Airbus chystá velkou reorganizaci výroby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropský výrobce letadel Airbus spustí od příštího roku největší reorganizaci výroby za více než deset let. Ve Francii sloučí své závody pod jeden subjekt, v Německu je naopak rozdělí. Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: Stringer, Reuters

Airbus 330 při ukázce v Dubaji

Článek

Pod divizi Stelia s celosvětovou působností se nově zahrnou závody ve francouzském St-Nazaire a Nantes. Naopak firma Premium Aerotec v Německu se rozdělí a jedna část se zaměří na velkoprodukci menších dílů pro vzdušné stroje.

Jak Stelii, tak Premium Aerotec chtěl přitom Airbus kdysi prodat, ale nenašlo se dost zájemců.

Reorganizace se dotkne i závodu v rumunském Brašově. Ještě se vede debata o změnách výroby ve Španělsku, zasažené tvrdě ukončením výroby „superjumba“ A380 a poklesem poptávky po širokotrupých letounech.

Airbus kvůli koronavirové krizi vyhodí 15 tisíc lidí

Ekonomika

Reorganizace byla ohlášena dva měsíce poté, co ředitel Airbusu Guillaume Faury řekl, že aerostruktury budou základem výroby. Souvisí to se snahami o nový design trupů či křídel v souvislosti s dekarbonizací létání.

Společnost o změnách, jež se dotknou 15 tisíc pracovníků, diskutuje s odbory. Airbus má výrobny také ve Velké Británii, ale i v Číně a USA.

Reklama

Související články

V Ostravě přistál obří německý airbus

Až 37 tun nákladu je schopný přepravit dopravní letoun Airbus A400M německých Luftwaffe, který v pátek odpoledne přistál na ostravském Letišti Leoše Janáčka....

Výběr článků

Načítám