Hlavní obsah

Airbnb při vstupu na burzu prodala akcii dráž, než plánovala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Společnost Airbnb, která zprostředkovává ubytování v soukromí, v rámci primární nabídky akcií (IPO) na americkém trhu Nasdaq prodala kus za 68 dolarů (1480 korun), což je více, než plánovala. Získá tak 3,5 miliardy dolarů. Ve čtvrtek o tom informovala agentura Reuters s odvoláním na nejmenovaný zdroj. Šlo o jednu z největších a nejočekávanějších primárních nabídek akcií ve Spojených státech v letošním roce.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

V důsledku aktuální situace na začátku dubna Airbnb snížilo svůj odhad vlastní tržní hodnoty o 16 procent na 26 miliard dolarů (650 miliard korun).

Článek

Airbnb plánovala prodat přibližně 51 milionů akcií v rozmezí 56 až 60 dolarů za kus.

O vstupu firmy na burzu v letošním roce se mluvilo dlouho, plán ale zbrzdila koronavirová krize, kvůli které se podnikání firmy prudce zhoršilo. Ve třetím čtvrtletí se ale podniku již podařilo dostat do zisku, který činil 219 milionů dolarů. Za devět měsíců letošního roku ale vykázal ztrátu 697 milionů dolarů.

Airbnb sídlí v San Francisku a své služby začal oficiálně nabízet 11. srpna 2008 pod názvem AirBed & Breakfast (nafukovací matrace & snídaně), který pak zkrátila na Airbnb.

Chtěli nabízet nejhorší ubytování na světě. Zájem byl přesto obrovský

Cestování

Nyní firma nabízí ubytování zhruba ve 13 000 městech ve více než 180 zemích. Mezi investory Airbnb patří mimo jiné herec Ashton Kutcher, investiční firmy General Atlantic, TPG, Hillhouse Capital či Vanquard Group a Fidelity Investments.

Firma ale čelí i kritice, protože se kvůli tomuto způsobu zprostředkování ubytování mění byty na hotelové pokoje. Navíc se mnozí poskytovatelé ubytování vyhýbali placení daní z poskytování ubytovávacích služeb.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám