Hlavní obsah

Agentura Moody's po 17 letech zlepšila Česku rating

• Aktualizováno

Mezinárodní ratingová agentura Moody's v pátek zlepšila hodnocení úvěrové spolehlivosti České republiky o jeden stupeň na úroveň Aa3. To znamená, že riziko investice v zemi je nízké a investice je bezpečná. Naposledy zvedla tato agentura Česku rating v roce 2002 na stupeň A1.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Výhled označila společnost za stabilní. Poukázala na zlepšující se rozpočtové ukazatele a na vládní reformy, které podporují průmysl s přidanou hodnotou, ocenila i rostoucí zaměstnanost především hůře zaměstnatelných skupin.

Za úspěch pro české hospodářství to označil i premiér Andrej Babiš.

Je to úspěch, zhodnotil Babiš zvýšení ratingu ČR

Domácí

Agentura Moody's upozornila, že Česko má velmi příznivý vývoj míry zadlužení, které se dobře vyvíjí od roku 2012. Taktéž očekává, že v letech 2019 a 2020 se dále sníží a do roku 2023 klesne pod 30 procent HDP.  Současně ale agentura uvedla, že výzvou bude způsob, jakým se země vyrovná se stárnutím populace. Upozornila na nutnost zdravotních a sociálních reforem v nadcházejících desetiletích. Všimla i rostoucích cen nemovitostí a horší dostupnosti bydlení.

Agentura se ve zprávě věnuje i takovým věcem jako jsou změny klimatu, podle zprávy Česko není v rizikové skupině zemí, které změnami mohou být zasaženy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám