Hlavní obsah

Agentura Fitch potvrdila české úvěrové ratingy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Mezinárodní ratingová agentura Fitch v úterý potvrdila známku dlouhodobých devizových závazků České republiky na A+ i ostatní hodnocení úvěrové spolehlivosti českého státu. Výhled těchto ratingů zůstává stabilní, uvedla agentura. Fitch ocenila českou vládu za další ozdravování veřejných financí, které zvyšuje úvěrovou důvěryhodnost státu.

Foto: Profimedia.cz

Sídlo ratingové agentury Fitch

Článek

Agentura konstatovala, že kvůli jednorázovým položkám, jako je odklad vyplacení peněz z evropských fondů a vyrovnání státu s církvemi, dosáhne letošní rozpočtový deficit pěti procent hrubého domácího produktu. To je nad plánovanou úrovní 3,2 procenta. Z očištěného "strukturálního" pohledu ale deficit letos klesne o 0,9 procentního bodu na 2,1 procenta HDP, odhadla Fitch.

Fitch očekává, že příští rok Česko splní cíl vymanit se z řízení EU kvůli nadměrnému deficitu. Přetrvají ale nepříznivé fiskální faktory v podobě slabého růstu domácí ekonomiky a politických neshod na klíčových reformách.

Rating dlouhodobých závazků v domácí měně Fitch ponechala na AA-. Agentura rovněž potvrdila ratingový strop ČR na AA .

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám