Hlavní obsah

Agentura Fitch Kypr nešetřila, sundala mu rating o dva stupně

New York

Mezinárodní ratingová agentura Fitch ve středu srazila úvěrové hodnocení Kypru o dva stupně hlouběji do spekulativního pásma a varovala před jeho dalším zhoršením. Odůvodnila to nepříznivým výhledem kyperské ekonomiky, zhoršením veřejných financí a náklady rekapitalizace bank.

Foto: Profimedia.cz

Sídlo ratingové agentury Fitch

Článek

Hodnocení dlouhodobých závazků Kypru Fitch snížila na BB- z dosavadního stupně BB+. Konkurenční Standard & Poor’s hodnotí zemi ratingem o dva stupně horším a známka třetí velké agentury Moody’s pro Kypr je nižší o tři stupně.

Kypr už téměř dva týdny jedná se zástupci Evropské komise, Evropské centrální banky (ECB) a Mezinárodního měnového fondu (MMF). „Trojka“ mezinárodních věřitelů už uzavřela jednání s tamní centrální bankou a nyní jedná s vládou o privatizaci státního majetku a o snížení důchodů a mezd ve veřejném sektoru.

Kypr má problémy kvůli řecké dluhové krizi a hrozí mu vysoké náklady na sanaci dvou největších bank. Země rovněž potřebuje peníze k pokrytí rozpočtového deficitu. Očekává se, že záchranný úvěr by se mohl pohybovat mezi 11 až 16 miliardami eur (280 až 408 miliard korun).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám