Hlavní obsah

Afrika se bojí finančních problémů Evropy

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fiskální problémy eurozóny by mohly ovlivnit i ekonomiku některých afrických zemí. Přesvědčen je o tom keňský premiér Raila Odinga. BBC potvrdil, že Keňu ovlivnilo například několikadenní uzavření vzdušného prostoru kvůli popelu z islandské sopky.

Foto: Reuters

Keňský premiér Raila Odinga

Článek

Odinga upozornil, že kvůli omezení leteckého provozu nad starým kontinentem do země přiletělo méně turistů. Navíc Keňa nemohla vyvážet své zemědělské produkty a také například květiny.

Keňský premiér se obává, že i finanční problémy v Evropě by se mohly odrazit na ekonomice Afriky. „Velice se toho obávám, zejména po zkušenostech z finanční krize před dvěma lety,“ řekl Odinga s tím, že Keňa je sice vzdálená mezinárodním finančním systémům, ale i tak se v zemi projevil pokles cena tamního zboží a poptávka po něm.

Keňa je zemí, jejíž hospodářství stojí zejména na turistice a zemědělství, a to i přes to, že disponuje jen 15 procenty úrodné půdy. Sektor služeb pak z více než 60 procent tvoří právě turismus. Do země nejčastěji létají Němci či Britové.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám