Hlavní obsah

Aerolinky dostaly varování: Připravte se na silnější turbulence nad Atlantikem

Právo, Pavel Stöckl

Změny klimatu nesignalizuje jen mrazivější jaro. Letecké společnosti se podle klimatologů budou muset připravit na to, že lety přes severní Atlantik budou čelit většímu počtu turbulencí než doposud. Podle BBC se letadla již nyní setkávají se silnějšími větry, ale situace se bude do poloviny století dále zhoršovat.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Nejde jen o komfort cestujících, kdy se letadla mohou během turbulencí propadnout  o desítky metrů a zamíchat žaludky cestujících. Vzrůstá i riziko možných havárií, ale samozřejmě i náklady na přepravu. Atlantik denně mezi Evropou a Amerikou překonává na 600 letadel.

„Je to určitě možné, že s turbulencemi vzroste i počet odkláněných letů, tím se zvýší i objem spáleného paliva. Palivo stojí peníze, které budou muset letecké společnosti zaplatit, a nakonec to na ceně letenek samozřejmě pocítí pasažéři,“ řekl BBC News Paul Williams z Univerzity v Readingu, který studii představí na setkání Evropské unie pro výzkum Země ve Vídni.

O 11 procent více turbulencí

Williams společně s kolegou Manojem Joshim z Východoanglické univerzity modelovali na superpočítači vývoj proudění v severním Atlantiku ve výšce kolem 10 kilometrů na základě jejich dosavadního vývoje. Modelovali pak různé scénáře, kde srovnávali předprůmyslové klima se stavem, kdy by bylo v atmosféře dvakrát více CO2, což je odhadovaný objem pro rok 2050.

Z modelu vyplynulo, že plocha dotčená turbulencemi by se mohla zdvojnásobit, a navíc se výrazně zvýší i pravděpodobnost turbulencí.

„Pravděpodobnost středních a větších turbulencí by vzrostla o 10,8 procenta,“ uvedl Williams. Jde o poryvy, které mohou náhle udělit letadlu zrychlení půl g. Turbulence jsou přitom obtížně detekovatelné a piloti se spoléhají hlavně na informace pilotů z předchozích letů na stejné trase.

Reklama

Výběr článků

Načítám