Hlavní obsah

Aerolinky chtějí vydělat na podivných poplatcích, třeba za sezení s manželkou

Novinky, toh, Sky News

Letecké společnosti stále přicházejí s novými nápady, co všechno by šlo zpoplatnit. Aerolinky na jednu stranu musí kvůli konkurenci snižovat ceny letenek, na druhou stranu zpoplatňují placení po internetu či odbavení zavazadel a podobně. Nejdále asi došly British Airways, které chtějí zpoplatnit například i to, že například manželé budou sedět vedle sebe.

Foto: Luke MacGregor, Reuters

Letecká společnost British Airways vykázala rekordní ztrátu.

Článek

British Airways chtějí podle britských médií zavést poplatek za to, že si lidé budou chtít zajistit sedadla vedle sebe, nebo pokud se někdo rozhodne, že by se chtěl usadit u okénka.

Aerolinky při letech po Evropě budou chtít deset liber za osobu a za výběr sedadla, a to v ekonomické třídě. Na dálkových letech nebo na krátkých letech, ale v business třídě, si pasažéři připlatí dvacet liber. Na šedesát liber přijde zamluvení sedala v business třídě na dálkových letech.

Výčet poplatků však nekončí. Společnost chce také zpoplatnit sezení poblíž únikového východu. Za něj dá cestující navíc 50 liber. Zamluvit jej bude možné během deseti hodin před odletem.

Vedení společnosti poplatky, které budou platit od začátku října, okomentovalo slovy, že dává cestujícím možnost mít kontrolu nad tím, kde budou v letadle sedět.

Poplatky za výběr sedadla podle British Airways:

  • u únikové východu 50 liber
  • lety po Evropě v ekonomické třídě 10 liber
  • dálkové lety v ekonomické třídě a po Evropě v business třídě 20 liber
  • dálkové lety v business třídě 60 liber

British Airways stejně jako mnoho jiných společností byly výrazně zasaženy globálním hospodářským úpadkem. Firma vykázala v uplynulém finančním roce ztrátu 401 miliónů liber, což je nejhorší výsledek od privatizace v roce 1987.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám