Hlavní obsah

Praha přitahuje investory do nemovitostí

Právo, Jiří Vavroň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Praha se stává místem, kde se vyplatí investovat do nemovitostí. Přitom ještě před několika lety neměli realitní makléři o české hlavní město valný zájem. Nyní jí 250 realitních makléřů přisoudilo 11. místo v Evropě. Praha tak za sebou nechala řadu evropských metropolí, například Vídeň, Řím, Berlín či Moskvu.

Článek

Za nejvhodnější celkem z 27 hodnocených měst považují letos odborníci Paříž. Druhý skončil Londýn a třetí jsou Helsinky. Z východoevropských měst se do žebříčku ještě dostala Budapešť na 16. místě, Varšava (22.) a Moskva, která skončila předposlední. Vyplývá to ze studie Evropské nemovitosti - trendy v roce 2006 vydané společností PricewaterhouseCoopers a Urban Land Institut.

Investice vzrostly o devět procent

Investice do komerčních nemovitostí v České republice loni podle společnost CB Richard Ellis stouply meziročně o devět procent na 1,2 miliardy eur (zhruba 34 miliard korun).

Větší objem investic ze středoevropských zemí vykázalo pouze Polsko. Pro region střední a východní Evropy byl loňský rok rekordní. Celkový objem investic dosáhl 5,8 miliardy eur (165 mld. Kč), což představuje meziroční nárůst o 38 procent.

Nejvíce finančních prostředků v ČR připadlo na transakce s kancelářskými prostory, které představovaly 60 procent z celkového investičního objemu. Trh s nemovitostmi je podle odborníků odrazem stability ekonomiky i celého finančního sektoru.

Nárůst investic do nemovitostí signalizuje růst ekonomiky i prosperity země, pokles cen investic opak. Prudký propad cen nemovitostí může představovat signál nastávajících vážných finančních problémů země. Nemovitosti totiž tvoří značnou část zástav u bank, příjmy z pronájmů včetně bytů zase zdroj kapitálu. Propad cen nemovitostí destabilizuje celý bankovní systém.

Kapitálu je nadbytek

To, že zájem o investování do nemovitostí v ČR stoupá, podle ekonomů znamená, že země je vnímána jako perspektivní a sociálně stabilní, s potenciálem dalšího ekonomického růstu.

Kapitálu k investování do nemovitostí je na evropském trhu nadbytek, nedostatek nabídky vhodných objektů vede investory k specializovaným investicím, jako jsou hotely, sanatoria, domovy důchodců, studentské koleje, pronajímaná skladovací zařízení, parkoviště, garáže, lázně či rekreační objekty, uvádí studie PricewaterhouseCoopers. Pokud by byla v ČR větší nabídka vhodných prostor, zájem by byl ještě výraznější, shodují se realitní makléři.

Nejvhodnější města pro nákupy nemovitostí:

1) Paříž

2) Londýn

3) Helsinky

4) Madrid

5) Barcelona

6) Stockholm

7) Dublin

8) Lyon

9) Kodaň

10) Edinburgh

11) Praha

12) Curych

13) Brusel

Zdroj: PricewaterhouseCoopers a Urban Land Institut

Největší zájem o investice do nemovitostí mají němečtí investoři, podíl českých investorů se ale podle makléřů rovněž zvyšuje. Nejrychlejší návratnost se očekává od investic do obchodních zón a nákupních středisek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám