Hlavní obsah

Na stát budeme letos pracovat o měsíc déle, nejdéle za 20 let

Novinky, bož

Češi budou letos na stát pracovat až do 24. června. To je téměř o měsíc déle než loni, kdy takzvaný den daňové svobody vycházel na 28. května. Zároveň je to nejdéle od roku 2000. V pondělí to uvedl Liberální institut.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Kolik dní pracujeme na stát.

Článek

Den daňové svobody představuje pomyslnou hranici v kalendářním roce, která rozděluje rok na dvě období, přičemž v tom prvním daňoví poplatníci pomyslně vydělávají jen na pokrytí výdajů vlády, vládních a veřejných institucí.

Liberální institut určuje den daňové svobody podle výpočtu podílu státních výdajů na hrubém domácím produktu (HDP). Neukazuje tak, kolik daní občané skutečně platí. Promítá se v něm, jak moc stát utrácí a jak rychle roste ekonomika.

Účet za koronavirus: Schodek veřejných financí 5,1 procenta HDP, dluh 37 procent HDP

Koronavirus

„Vláda Andreje Babiše zažila předloni daňově nejsvobodnější rok, o což se nijak nezasloužila, letos zažije daňově nejméně svobodný rok, o což se taktéž nijak nezasloužila,“ uvedl ředitel Liberálního institutu Martin Pánek.

Vzhledem k aktuální krizi způsobené globální pandemií covidu-19 a restriktivními vládními opatřeními se očekává jak velký propad HDP, tak silný nárůst vládních výdajů. Deficit má podle schváleného rozpočtu dosáhnout 300 miliard korun.

Poslanci jednali 13 hodin. Schválili bonus pro OSVČ či schodek 300 miliard korun

Domácí

„Koronavirovou pandemii nelze dávat vládě za vinu. Liberální institut by v každém jiném roce horoval za to, že se den daňové svobody má posunout blíže k začátku roku. Letos je naše pozice jiná: letos je rok, kdy má stát oprávněně zvednout výdaje, což posouvá v naší metrice den daňové svobody blíže ke konci roku,“ dodal Pánek smířlivě.

Liberální institut plánuje na 24. června u příležitosti dne daňové svobody obsáhlou prezentací výsledků včetně mezinárodního srovnání a doprovodný happening.

Odlišnou metodikou určuje den daňové svobody společnost Deloitte. Společnost vychází z podílu celkových daňových příjmů státu na čistém národním důchodu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám