Hlavní obsah

MMF zhoršil odhad růstu světové ekonomiky, mezi hrozby patří brexit i obchodní války

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezinárodní měnový fond (MMF) o jednu desetinu procentního bodu snížil odhad růstu globální ekonomiky v letošním roce na 3,2 procenta. Rovněž odhad růstu v příštím roce snížil o desetinu procentního bodu, v tomto případě 3,2 procenta. MMF o tom informoval na svém webu v nové verzi světového ekonomického výhledu.

Foto: John Kolesidis, Reuters

Šéf evropského oddělení MMF, dánský ekonom Poul Thomsen.

Článek

Hrubý domácí produkt (HDP) eurozóny by letos měl růst o 1,3 procenta, v příštím roce pak o 1,6 procenta, uvedl MMF.

„Za pomalejším růstem můžeme hledat především nejistoty, kterých je světový trh plný, ať už mluvíme o brexitu či o americko-čínských vztazích,” uvedla analytička Raiffeisenbank Eliška Jelínková.

Právě globální nejistoty podle ní mají za následek především výraznější zpomalení globálního obchodu. „To může představovat značné riziko pro otevřené ekonomiky závislé na exportu, jako je například Česká republika,” dodala.

Globální politické napětí se však na výsledku zahraničního obchodu nezačal výrazněji projevovat, poznamenala dále. „To by se ovšem v budoucnu mohlo změnit. Dále globální nejistoty zpomalují především výrobní sektor,” doplnila Jelínková.

Sektor služeb je na tom podle ní i nadále dobře díky silné spotřebitelské důvěře, nízké nezaměstnanosti s rostoucím mzdám.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám