Hlavní obsah

Home Credit plánuje nabídnout akcie na burze v Hongkongu

Novinky, ČTK, bož
Praha
Aktualizováno

Skupina Home Credit plánuje globální veřejnou nabídku akcií. Její stoprocentně vlastněná dceřiná firma Home Credit B.V. (HCBV), která se zaměřuje na spotřebitelské úvěry, dnes podala žádost o povolení obchodovat se svými akciemi na hlavním trhu burzy v Hongkongu. Ve firmě HCBV si chce Home Credit podržet kontrolu. Oznámil to mluvčí skupiny Milan Tománek.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Agentura Reuters v květnu uvedla, že firma by chtěla z primární veřejné nabídky (IPO) získat alespoň jednu miliardu amerických dolarů (zhruba 22,7 miliardy korun). Přípravou pověřila banky Citigroup, HSBC a Morgan Stanley.

Zatím nejvíce peněz vstupem na hongkongskou burzu vybrala společnost Shenwan Hongyuan, a sice 1,2 miliardy amerických dolarů (27,25 miliardy korun).

Globální veřejnou nabídku akcií musí ještě Home Creditu odsouhlasit hongkongská burza. Mezi další podmínky patří finálním rozhodnutí korporátních orgánů skupiny Home Credit i HCBV, ale i tržní podmínky a další faktory, uvedl Tománek.

„Proto nelze předjímat, zda se kotace anebo globální veřejný úpis akcií uskuteční anebo kdy se mohou uskutečnit,” doplnil.

Většinovým vlastníkem společnosti Home Credit je skupina PPF českého miliardáře Petra Kellnera, menší část patří firmě Emma Capital, kterou ovládá Kellnerův spolupracovník Jiří Šmejc.

Skupina Home Credit byla založena v roce 1997 a nyní patří mezi největší světové firmy poskytující spotřebitelské úvěry. Působí v Číně, Rusku, Kazachstánu, Česku, na Slovensku, v Indii, Indonésii, Vietnamu a na Filipínách.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám