Hlavní obsah

Čech se svým týmem získal prestižní cenu za recept pro britské hospodářství

Novinky, jdu

Mezinárodní tým vedený Čechem Martinem Kábrtem obdržel ve středu v Londýně cenu The IPPR Economics Prize, která je považována za třetí nejprestižnější ekonomickou cenu na světě. Za obsáhlý recept na to, jak zajistit vyšší hospodářský růst Velké Británie, získal tým v přepočtu skoro 1,5 milionu korun.

Foto: archiv Martin Kábrt

Ocenění si mezinárodní tým vedený Martinem Kábrtem (druhý zprava) převzal ve středu v Londýně.

Článek

Tým vedený Martinem Kábrtem se svým plánem uspěl v konkurenci více než dvou set kandidátů. Mezi sebou si sedm mladých ekonomů rozdělí 50 tisíc liber (v přepočtu 1,46 milionu korun).

Na projektu pracovali několik měsíců od loňského listopadu, výsledkem byl 75stránkový plán, jak pomoci britskému hospodářství. Ožívení růstu hledají v decentralizaci.

„Naše doporučení pro Británii je postavené na decentralizaci ekonomiky, politiky a byznysu. Tvrdíme, že přílišná koncentrace dusí hospodářský růst. Ekonomika se nemůže spoléhat jen na malou skupinu regionů a firem,” uvedl Kábrt.

Současné hospodářství Velké Británie označují za chronicky nemocné. I přes rekordně nízkou nezaměstnanost trápí zemi oslabující produktivita práce, zvláště pak ve srovnání s jinými vyspělými ekonomikami. Problémem je pak právě i rostoucí nerovnost mezi jednotlivými regiony v Británii.

„Dlouhodobě udržitelné prosperity lze dosáhnout jedině růstem, na němž se podílí většina společnosti,” poznamenal.

Foto: archiv Martin Kábrt

Mezinárodní tým vedený Martinem Kábrtem (vlevo) obdržel v Londýně prestižní ekonomickou cenu

Zajímavostí je, že v receptu není ani jednou zmiňováno vystoupení Británie z Evropské unie, které je poslední tři roky hlavním tématem jak pro britské politiky, tak pro podniky, jež možné odloučení od jednotného evropského trhu ohrožuje. Podle Kábrta v brexitu nenašli žádný potenciál, jak podpořit ekonomický růst či snížit nerovnost v zemi.

Členy svého týmu Kábrt, který v Londýně pracuje jako ekonomický konzultant, hledal mezi svými spolupracovníky z práce. Společně pak na návrhu pracovali podle jeho slov jako kamarádi, a ne jako kolegové.

Ze sedmičlenného týmu byli jen dva lidé z Velké Británie, další členové pocházeli z Francie, Německa či Polska. Podle Kábrta mezinárodní účast mohla dopomoci k ocenění. „Každý máme jinou perspektivu z domovských zemí toho, co funguje a co nefunguje,” uvedl.

Londýnský Institut pro výzkum veřejné politiky (IPPR) každoročně oceňuje nejlepší nápady na podporu rychlého a udržitelného ekonomického růstu v Británii. Prostřednictvím ocenění IPPR Economics Prize mezi laureáty rozděluje v přepočtu 4,5 milionu korun. Jedná se o třetí nejprestižnější cenu v oboru ekonomie. Více získávají jen držitelé Nobelovy ceny za ekonomii a Wolfsonovy ekonomické ceny.

Martin Kábrt má za sebou studium ekonomie a filosofie na univerzitách v Yorku a na London School of Economics, kam mu dopomohla i nadace The Kellner Family Foundation.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám