Hlavní obsah

Trh s luxusními padělky v Rusku předstihl trh s luxusem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trh s padělky luxusního zboží v Rusku předstihl trh s pravým luxusním zbožím. Z údajů firem Brandmonitor a Fashion Consulting Group vyplývá, že roční obrat na trhu luxusních padělků loni dosáhl 280 miliard rublů (zhruba 100 miliard Kč), zatímco velikost trhu s legálními výrobky se odhadovala na 250 miliard rublů (zhruba 89 miliard Kč), napsal deník Kommersant.

Foto: Profimedia.cz

Padělek kabelky značky Hermes prodávaný v Moskvě

Článek

Padělky luxusního zboží se zdaleka neprodávají jen v Rusku, ale ve světovém měřítku na ně připadá 30 až 35 procent prodejů.

Rusové nejčastěji nakupují padělky luxusních triček, kabelek, sportovních bot a džínsů. Majitelé luxusních butiků se ale s tímto fenoménem sotva střetnou. Klientela opravdového luxusního zboží a padělků se totiž podle odborníků téměř neprotíná. Za růstem trhu padělků podle nich stojí i snaha ušetřit v podmínkách, kdy reálné příjmy Rusů klesají, a to i podle úředních údajů.

V e-shopech i obchodních domech

Místo trhů a tržnic, jejichž množství se v Moskvě prudce snížilo, se padělané zboží v současnosti prodává hlavně v nákupních střediscích, na které připadá 40 procent prodejů. Vzestup ale experti předpovídají prodeji na internetu, kde se tržby za luxusní padělky nyní odhadují na skoro 84 miliard rublů (téměř 30 miliard Kč), z čehož 25 miliard (téměř devět miliard Kč) připadá na sociální sítě.

Podle americké konzultační společnosti Bain & Co a italského odvětvového sdružení Altagammа světový trh luxusních oděvů, obuvi, hodinek a doplňků by měl v nejbližších letech růst, letos asi o čtyř až šest procent na 271 až 276 miliard eur (až přes sedm bilionů korun). V roce 2025 by měl dosáhnout obratu 320 až 365 miliard eur (až více než 9,3 bilionů korun), podotkl list Vedomosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám