Hlavní obsah

Protest proti elektrárně v Chvaleticích. Aktivisté blokují vstup do budovy

Aktualizováno

Environmentální aktivisté v pátek dopoledne vyšli z Řečan nad Labem do Chvaletic na Pardubicku. Průvod je protestem proti prodloužení provozu chvaletické elektrárny. Mezi druhou a třetí hodinou odpoledne začali demonstranti blokovat vstup do budovy elektrárny. Blokáda má trvat celý víkend. Demonstrace je součástí Klimakempu, který organizuje iniciativa Limity jsme my.

BEZ KOMENTÁŘE: Blokáda vstupu do objektu elektrárny v ChvaleticíchVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

 
Článek

Od čtvrtka do neděle je nad elektrárnou vyhlášená bezletová zóna, uvedla mluvčí krajské policie Markéta Janovská. Demonstrace se podle organizátorů účastní zhruba čtyři stovky lidí.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Protestující zablokovali vstup do objektu.

Na místě před zahájením blokády panovala poklidná atmosféra. V průvodu jel alegorický vůz a demonstranti měli bubínky a píšťalky. Demonstraci na místě sledují policisté. Loni vnikli účastníci demonstrace do lomu Bílina.

BEZ KOMENTÁŘE: Demonstranti dorazili k elektrárně ChvaleticeVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

Někteří protestující mají transparenty s nápisy „Bránit přírodu není zločin”, „Zastavme elektrárnu Chvaletice”, ale také „Kapitalismus klima nezachrání”. Klimakempu se totiž účastní i krajně levicová Socialistická solidarita, která v jeho rámci pořádá přednášku „Jak překonat kapitalismus?”.

Foto: Pavel Jaňurek, Právo

Demonstraci na místě sledují policisté.

„Elektrárna prochází rozsáhlou ekologizací za sedm miliard korun,” uvedla mluvčí vlastníka elektrárny společnosti Sev.en Gabriela Sáričková s tím, že v posledních dvou týdnech zabránila v polovině středních Čech black outu. „Proto nechápeme, proč aktivisté protestují právě tady,” dodala.

Vyjádření policie a holdingu Sev.en k blokádě elektrárny ChvaleticeVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

Policie protestující vyzvala, aby případně umožnili vjezd vozidlům integrovaného záchranného systému i komukoliv dalšímu do elektrárny, uvedla mluvčí policie Markéta Janovská.

„Demonstranty jsme upozornili, že pokud naruší prostor elektrárny, dopustí se protiprávního jednání,” sdělila Janovská Novinkám.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Na místě panuje poklidná atmosféra.

Elektrárna Chvaletice je nejmladší hnědouhelnou elektrárnou v zemi, v provozu je od roku 1979. Od roku 2013 ji vlastní Severní energetická (Sev.en).

Elektrárna nedávno dostala od kraje výjimku na limity oxidů rtuti a oxidů dusíku, které začnou platit od srpna 2021. Rozhodnutí není pravomocné.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Demonstrace nazvaná Zachraňme klima, zastavme Chvaletice, skoncujme s uhlím je součástí letošního Klimakempu.

Environmentalistické hnutí Greenpeace se odvolá k ministerstvu životního prostředí. Chvaletickou elektrárnu berou aktivisté jako precedens, protože řada elektráren nesplňuje nové emisní limity.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám