Hlavní obsah

Stát v červnu hospodařil nejhůře za šest let

• Aktualizováno
Novinky, bož

Státní rozpočet byl po prvních šesti měsících letošního roku ve schodku 20,7 miliardy korun. Jde o výrazné zhoršení oproti loňskému červnu, kdy byl státní rozpočet ve schodku 5,9 miliardy. Navíc se jedná o nejhorší červnový výsledek od května 2013. Oproti květnu však schodek klesl z 50,9 miliardy. O stavu rozpočtu v pondělí informovalo ministerstvo financí.

Foto: David Ryneš, Novinky

Hospodaření státu – leden až červen

Článek

Ministerstvo uvedlo, že oproti květnu došlo k očekávanému vyrovnání pravidelně se opakujících vlivů na příjmové i výdajové straně. Květnové zhoršení označilo ministerstvo za „typické”. Květnový výsledek byl však nejhorší od května 2012.

Výdaje na sociální dávky dosáhly za prvních šest měsíců letošního roku 299,6 miliardy korun, což je meziročně o 22 miliard více. To představuje nárůst o 7,9 procenta. Nejvíce se na tomto nárůstu podílely důchody s růstem o 19 miliard korun, tedy o 8,8 procenta.

Za nárůstem výdajů na důchody letos stojí mimo jiné i zvýšení základní výměry důchodu z 9 na 10 procent průměrné mzdy a zvýšení procentní výměry důchodů o 1000 korun u příjemců starších 85 let.

Inkaso DPH ve výši 135,5 miliardy korun bylo meziročně o tři procenta vyšší.

„Oproti loňskému červnu je situace o poznání horší. Rozpočet nadále zaostává o skoro 15 miliard za svým výkonem z loňského roku. Za meziročně horším číslem stojí do jisté míry evropské peníze,” uvedl hlavní ekonom Komerční banky Viktor Zeisel.

„Zatímco loni do ekonomiky ještě proudila vyrovnání za projekty realizované v rámci programového období 2007–2013, letos se daří programy čerpat, ale zatím jsou financované z domácích zdrojů,” dodal.

„Po zveřejnění čísel za první polovinu roku se nám zdá stále pravděpodobnější, že deficit skutečně dosáhne schodku 40 miliard. Ten však nebude problém zafinancovat, i když letos ministerstvo splácí velký objem dluhopisů. Již za první polovinu roku se podařilo prodat velké množství dluhopisů, které pokrývají většinu výpůjční potřeby pro letošní rok,” uzavřel.

Vláda letos počítá se schodkem 40 miliard. Se stejným deficitem chce hospodařit i v letech 2021 a 2022.

Reklama

Výběr článků

Načítám