Hlavní obsah

Nálada německých podnikatelů a manažerů klesá třetí měsíc v řadě

Novinky, bož

Nálada ve vedení německých podniků se v červnu třetí měsíc v řadě zhoršila. Je tak nejhorší od listopadu 2014. Vyplývá to z pravidelného průzkumu Institutu ifo mezi zhruba devíti tisíci německými firmami. Index podnikatelského klimatu v červnu klesl na 97,4 bodu z květnových 97,9.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Index podnikatelského klimatu

Článek

„Nálada v horních patrech německých podniků se dále zhoršila,“ uvedl šéf Institutu ifo Clemens Fuest. „Jedná se o nejnižší hodnotu od listopadu 2014. Do dalších měsíců se podniky dívají s rostoucím pesimismem,“ dodal.

Index zaznamenal zlepšení naposledy v březnu. Předtím půl roku setrvale klesal.

Index podnikatelské situace, v němž podnikatelé a manažeři hodnotí aktuální situaci svého vlastního podnikání, v červnu mírně stoupl ze 100,7 na 100,8 bodu.

Index očekávání, v němž podnikatelé hodnotí očekávání vývoje ekonomiky i svého podnikání v nejbližších šesti měsících, se propadl z květnových 95,2 bodu na aktuálních 94,2 bodu.

Německo v loňském roce hospodařilo s rekordním přebytkem. Přebytek zaznamenalo pátý rok v řadě. Jeho ekonomika však v posledním čtvrtletí jen těsně unikla recesi, když po předchozím poklesu zaznamenala velice mírný růst.

Do Německa míří třetina českého vývozu a na vývoji největší evropské ekonomiky závisí i vývoj tuzemského hospodářství.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám