Hlavní obsah

Moody's snížila rating Turecka do vysoce spekulativního pásma

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Istanbul

Mezinárodní ratingová agentura Moody's snížila v pátek hodnocení úvěrové spolehlivosti Turecka o jeden stupeň na úroveň B1. Rating se tak posunul ze spekulativní kategorie do vysoce spekulativní kategorie. Jeho výhled zůstává negativní, což signalizuje, že agentura by v dohledné době mohla přikročit k dalšímu zhoršení ratingové známky.

Foto: Reuters

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan řídí elektrické vozítko na novém istanbulském letišti.

Článek

Podle turecké vlády není snížení ratingu v souladu s hospodářskými ukazateli země. „Toto rozhodnutí neodpovídá základním ekonomickým indikátorům, takže vyvolává otazníky ohledně objektivity a nezaujatosti analýz této instituce,” uvedlo turecké ministerstvo financí. Poukázalo například na klesající inflaci a rostoucím příjmy z turistiky.

Hrubý domácí produkt (HDP) Turecka se v letošním prvním čtvrtletí meziročně snížil o 2,6 procenta po tříprocentním propadu v posledním kvartálu loňského roku. Turecko se loni potýkalo s měnovou krizí a s vysokou inflací, což tureckou centrální banku přimělo k výraznému zvýšení úrokových sazeb.

Úvěrový rating je důležitým vodítkem pro investory, neboť jim ukazuje, jaká je pravděpodobnost řádného splácení půjček. Má významný vliv na ochotu věřitelů příslušnému státu či jinému subjektu půjčovat a rovněž na podmínky půjčky, například na úrokovou sazbu. Pokud se rating nachází ve spekulativním pásmu, nemohou do dluhopisů dané země investovat velcí institucionální investoři, například penzijní fondy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám