Hlavní obsah

Trump pohrozil dalšími cly, pokud se nesetká se Si Ťin-pchingem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký prezident Donald Trump by okamžitě zavedl cla na další čínské zboží v případě, že by se s ním jeho čínský protějšek Si Ťin-pching nesetkal na summitu skupiny zemí G20, který se bude konat koncem tohoto měsíce v Japonsku. Trump to v pondělí uvedl v rozhovoru s televizí BBC.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Čínská a americká delegace u společného jednání na summitu G20 v Buenos Aires (snímek z roku 2018)

Článek

Trump na začátku minulého měsíce pohrozil, že uvalí cla na čínské zboží, jehož roční dovoz do USA se pohybuje kolem 300 miliard dolarů (6,8 bilionu Kč). V pondělním rozhovoru s BBC pak odpověděl kladně na otázku, zda by tato cla okamžitě zavedl, pokud by se na summitu nesetkal s čínským prezidentem. Vyjádřil však přesvědčení, že čínský prezident na summit do Japonska dorazí.

„Mám s ním skvělý vztah. Je to skutečně úžasný chlapík, skvělý muž. Je velmi silný, velmi chytrý. Ale stojí na straně Číny a já stojím na straně Spojených států,” uvedl Trump.

Spojené státy a Čína, tedy dvě největší ekonomiky světa, nyní proti sobě vedou obchodní válku, v jejímž rámci na sebe vzájemně uvalují cla. Washington navíc zařadil čínskou společnost Huawei na černou listinu, takže americké podniky potřebují zvláštní povolení, aby jí mohly dodávat své produkty.

Trump v pondělí naznačil, že případná obchodní dohoda s Čínou by se mohla týkat i firmy Huawei.

Reklama

Výběr článků

Načítám