Hlavní obsah

Slabá koruna žene ceny benzinu nahoru

Právo, Martin Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přestože ceny ropy na světových trzích klesají, benzin i nafta u čerpacích stanic v České republice rostou. Jen za poslední týden podražil podle společnosti CCS nejprodávanější Natural 95 o 27 haléřů na průměrných 33,63 Kč za litr a nafta o 17 haléřů na 32,71 Kč za litr.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průměrná cena pohonných hmot v ČR k 29. květnu

Článek

Důvodem je slabá koruna vůči americkému dolaru, za který se ropa nakupuje. Ta je nejslabší za poslední dva roky. Ceny dál mírně porostou.

„V nejbližším týdnu předpokládáme další zvýšení cen benzinu a nafty o několik haléřů. Nicméně cena ropy v uplynulém týdnu poklesla, takže zdražování pohonných hmot se brzy zastaví. Pokles cen ale nelze momentálně očekávat, jelikož oslabuje i česká koruna vůči dolaru. Kurz 23,23 Kč za dolar je nejvýše od června 2017,“ řekl Právu analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak.

„Koruna letos oslabila vůči dolaru o 3,5 procenta. Nyní se koruna ocitá na své nejslabší úrovni vůči dolaru za poslední takřka dva roky,“ potvrzuje hlavní ekonom Czech Fundu Lukáš Kovanda.

Za tři měsíce o 3,30

Benzin se nyní podle něho prodává za nejvyšší cenu od loňského listopadu a nafta je nejdražší od loňského prosince. Od svého letošního cenového dna v polovině února zdražil benzin již o jedenáct procent, tedy přes 3,30 Kč za litr. Za tím stojí i dražší ropa, severomořská ropa Brent letos podražila téměř o 30 procent.

„V posledním více než měsíci však ropa zlevňuje. Z cen blížících se 75 dolarům za barel na úrovně pod 70 dolary za barel. Růst cen pohonných hmot v ČR tak má na svědomí spíše slábnoucí koruna a také provozovatelé čerpacích stanic a další firmy ve zpracovatelsko-dodavatelském řetězci ropných produktů, které si i vlivem mediálně sledované situace kolem kontaminované ropy v ropovodu Družba navyšují své marže,“ uvedl Kovanda.

Čistá ropa proudí do České republiky od pondělí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám