Hlavní obsah

Důvěra v českou ekonomiku je nejnižší od července 2016

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Důvěra v českou ekonomiku je nejnižší od července 2016. Vyplynulo to z dat, jež v pátek zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Souhrnný indikátor důvěry se meziměsíčně snížil o 1,4 bodu na 95,7 bodu.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Vývoj důvěry v českou ekonomiku

Článek

Důvěra podnikatelů meziročně klesla o 3,1 bodu na 93,8. Důvěra spotřebitelů se meziročně snížila o 8,7 bodu.

„Je otázkou, zda vyznění květnového průzkumu bude potvrzeno i v dalších měsících, nicméně pokles důvěry v průmyslu a službách v zásadě odpovídá obdobným signálům, jež přicházejí z ekonomiky eurozóny,” uvedl hlavní ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč.

„Vzhledem k opětovné eskalací obchodních válek mezi Spojenými státy a Čínou není překvapující, že indikátory důvěry setrvaly i v květnu na slabších úrovních,” sdělil Novinkám hlavní ekonom ING Bank Jakub Seidler. „Obdobně na tom koneckonců jsou i předstihové indikátory v zahraniční. Ty také nadále poukazují na to, že rizika přetrvávají i v průběhu druhého čtvrtletí, a to zejména ve zpracovatelském průmyslu,” doplnil.

Podle Seidlera za nižší důvěrou podnikatelů v ekonomiku stojí zejména pokles důvěry ve službách a v průmyslu. Naopak v ostatních sledovaných odvětvích se důvěra mírně zvýšila.

„Jak v případě průmyslu, tak služeb, byl pokles důvěry tažen zejména horším očekáváním v příštích třech měsících, zatímco hodnocení současné situace se zhoršilo jen mírně,” dodal Seidler.

Reklama

Výběr článků

Načítám