Hlavní obsah

Vlastník by musel být padlý na hlavu, čistý populismus, strhali analytici Babišův nápad koupit hutě za 1 Kč

Nápad premiéra Andreje Babiše (ANO), že by stát za korunu koupil ostravské hutě od společnosti ArcelorMittal, je z jeho strany populismem. Shodli se na tom analytici. Podle nich by vlastník musel být padlý na hlavu, huť je dlouhodobě zisková. Babiš svůj nápad prezentoval v pondělních Hospodářských novinách.

Foto: Mark Blinch, Reuters

ArcelorMittal patří mezi velké výrobce oceli.

Článek

Skupina ArcelorMittal indického miliardáře Lakšmího Mittala dostala od EK prodej několika evropských hutí jako podmínku pro převzetí italské ocelárny.

„Ostravský hutní podnik ArcelorMittal má výrazně vyšší hodnotu, než je jedna koruna. Současný vlastník by musel být padlý na hlavu, aby na takovýto obchod přistoupil,“ uvedl hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

„Absurdní nabídka ve výši jedné koruny pak zřejmě má sloužit k přitáhnutí mediální pozornosti,“ dodal.

Ostravská huť je dlouhodobě zisková, v roce 2017 dosáhla čistého zisku 3,2 miliardy korun. Babiš na otázku Hospodářských novin, proč nabízí jen jednu korunu za ziskovou firmu, neodpověděl.

Narazil by v EU

„Jedná se čistě o populistický výstřel do tmy. Když už něco takového vůbec dovolují naše zákony, zákony EU to nedovolují,“ upozornil hlavní ekonom investiční skupiny Natland Petr Bartoň.

Podle něj by stát neměl kupovat ArcelorMittal Ostrava ani za tržní cenu. „Stačí si připomenout České dráhy, Českou poštu, Lesy ČR. Měli bychom po těchto zkušenostech odvahu jezdit po mostech od firmy Česká ocel?“ dodal.

ArcelorMittal Ostrava patří do skupiny ArcelorMittal indického miliardáře Lakšmího Mittala. Vyrábí ocel pro stavebnictví a strojírenství, je největším výrobcem silničních svodidel a trubek v Česku.

Kromě českého trhu dodává své výrobky do více než 40 zemí. Podnik má 6500 zaměstnanců. Skupina ArcelorMittal nyní firmu prodává britské společnosti Liberty House z globální skupiny GFG (Gupta Family Group) Alliance britského podnikatele s indickými kořeny Sanjeeva Gupty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám