Hlavní obsah

Návrh RegioJetu firmě FlixBus mohl směřovat ke kartelu, uvedl ÚOHS

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

RegioJet v minulých týdnech podle antimonopolního úřadu vyzval svého německého konkurenta FlixBus, aby přestal jezdit za údajně podnákladové ceny. FlixBus to odmítl. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) v pondělí potvrdil, že přijetí a dodržování takové dohody by mohlo být v rozporu s pravidly hospodářské soutěže. Regiojet považuje postup ÚOHS za „vysoce neprofesionální”.

Foto: koláž Novinky.cz s použitím RegioJet a Flixbus

V reakci na levnější konkurenci zelených autobusů FlixBus oznámil RegioJet, že na svých žlutých linkách nabídne stejné ceny.

Článek

RegioJet v minulých týdnech podal žalobu na konkurenční FlixBus kvůli údajně podnákladovým cenám. FlixBus následně informoval ÚOHS. Uvedl, že ho RegioJet vyzval k uzavření protiprávní kartelové dohody.

„Úřad společnosti FlixBus potvrdil, že jak výslovné přijetí, tak i faktické dodržování uvedeného návrhu by mohlo být v rozporu s pravidly hospodářské soutěže a varoval jej před účastí v protisoutěžní dohodě,” uvedl antimonopolní úřad v tiskové zprávě. Doplnil, že rozhodnutí nijak nesouvisí se sporem o případné podnákladové ceny.

„Návrhem na dodržování určitých minimálních cen se společnost RegioJet dopustila jednání, které mohlo směřovat k uzavření kartelové dohody, avšak díky odpovědnému přístupu společnosti FlixBus a jejímu veřejnému distancování se od zmíněného návrhu, k němu nedošlo,” dodal úřad.

ÚOHS proto nezahájil správní řízení, protože k nepovolenému jednání nakonec nedošlo. „Ve správním řízení by případně oběma soutěžitelům hrozily vysoké pokuty až do výše 10 % z ročního obratu,“ dodal místopředseda ÚOHS Hynek Brom.

Sám RegioJet má zkušenosti s kritikou kvůli možnému zneužití dominantního postavení. Podle rozhodnutí ÚOHS Jančurova společnost vytlačila v letech 2007 a 2008 z trhu konkurenční společnost Asiana s pomocí podnákladových cen.

Regiojet s vyjádřením ÚOHS nesouhlasí. „S postupem ÚOHS absolutně nesouhlasíme považujeme ho za vysoce neprofesionální. Prohlášení, které ÚOHS vydal, obsahovalo závěry, které nikdy nebyly výsledkem nějakého šetření z jejich strany a může negativně ovlivnit probíhající soudní řízení a další šetření, které ve věci podnákladových cen vedou orgány v ČR i v zahraničí, ” uvedl mluvčí RegioJet Aleš Ondrůj.

Uvedl, že veškeré výzvy, které FlixBusu doručil přes právního zástupce, byly předžalobní a vyzývaly k zanechání „nekalousoutěžního jednání”, nikoliv ke stanovení cen. Protože FlixBus nereagoval, podal RegioJet žalobu.

„ÚOHS nás tímto poškodil a budeme se bránit,” dodal Ondrůj.

„Výzvy společností RegioJet a Student Agency k dodržování minimálních cen jízdného, které lze vnímat jako pokus o porušení pravidel hospodářské soutěže, důrazně odmítáme a veřejně se od nich distancujeme,” uvedl FlixBus.

RegioJet podal žalobu k Městskému soudu pro Prahu 2. Podle jeho majitele Radima Jančury se totiž německý přepravce dlouhodobě snaží vytlačit ostatní dopravce působící na českém trhu.

„FlixBus více než devět měsíců po vstupu na trh jezdí za ceny, které pokrývají jen 55 procent nákladů,” tvrdí RegioJet s tím, že jde o nekalou soutěž s cílem ovládnout trh a poškodit podnikání konkurentů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám