Hlavní obsah

Z jednotného trhu nejvíc těží Německo

Právo, Martin Procházka

Německo s největší evropskou ekonomikou vydělává na jednotném trhu Evropské unie nejvíce ze všech 28 členských států. Vyplývá to z údajů studie Bertelsmannovy nadace.

Foto: Vladimír Plesník, Právo

Ilustrační foto

Článek

Západní soused Česka si díky účasti na jednotném trhu podle studie přilepší každoročně o 86 miliard eur (asi 2,2 bilionu korun).

Jednotný evropský trh po svém zavedení v roce 1992 odboural cla a regulace, které překážely obchodu mezi jednotlivými členskými státy. Vznikl tak velký tržní prostor, srovnatelný s trhy Spojených států nebo Japonska.

Každý německý občan je v průměru o 1046 eur ročně bohatší

Celkový přínos jednotného trhu pro země EU činí 461 miliard eur. Německo tak na této částce participuje téměř jednou pětinou. Každý německý občan je tak ročně v průměru o 1046 eur (26 880 Kč) bohatší, když průměr obyvatel všech zemí EU je 840 eur (21 600 Kč) za rok.

Bohatší země bohatnou rychleji

„Z jednotného trhu neprofitují všichni stejně, ale pravda je, že na něm vydělává každý,“ poznamenal k výsledkům studie prezident nadace Aart De Geus. Z členství v jednotném trhu výrazněji profitují bohaté ekonomiky v jádru EU, zatímco zisky chudších zemí na východě a jihu Evropy jsou podstatně nižší.

„Pro státy jako Nizozemsko a Rakousko je jednotný trh požehnáním, neboť mají vysoce konkurenční odvětví, ale jsou závislé na exportech, protože jejich domácí trh je malý,“ podotkl jeden z autorů studie Dominic Ponnatu.

Pro Česko ročně 180 miliard

Na druhé straně Španělsko vydělává díky jednotnému trhu jen 590 eur (15 160 Kč) na osobu ročně, Portugalsko 500 eur (12 850 Kč) a Řecko pouze 400 eur (10 280 Kč). Česká republika je na tom o něco lépe. Ročně si díky jednotnému trhu polepší o sedm miliard eur (180 miliard korun), na osobu potom o 666 eur (17 116 Kč).

Německo vykazovalo vytrvalý a silný růst již od finanční krize v roce 2007, zatímco některé jiné členské státy, zejména na jihu Evropy, se nadále potýkaly se slabým růstem a vysokou nezaměstnaností. To podle studie v těchto zemích vyústilo v podporu radikálně levicových a pravicových politických stran.

Ekonomická a sociální nerovnost podle Bertelsmannovy nadace také stály za rozhodnutím těsné většiny obyvatel Velké Británie opustit Evropskou unii. Část ekonomů a politiků z jižní Evropy poukazuje na to, že by bohatší sever měl být štědřejší, což je ale v rozporu se stanovisky většiny zástupců německé politické scény, která je na růst výdajů dosti citlivá.

Profitující regiony v Británii hlasovaly pro brexit

Z jednotného unijního trhu podle studie profitují méně venkovské oblasti, nejvíce získávají rozvinuté regiony jako třeba jih Anglie. Podle studie nejvíce na členství v jednotném evropském trhu vydělávaly regiony jako britský Kent, jehož obyvatelé paradoxně hlasovali pro odchod země z EU.

Nemalé rozdíly jsou i mezi oblastmi v Česku. Zdaleka nejlépe je na tom hlavní město Praha, která díky jednotnému trhu na osobu získává 1253 eur (32 200 Kč). Následována je jihovýchodem a jihozápadem území, kde je ale profit jen poloviční, kolem 600 eur (15 420 Kč). Nejhůře je na tom severozápad země, kde zisk představuje jen 509 eur (13 081 Kč).

Reklama

Výběr článků

Načítám