Hlavní obsah

Počet lidí bez práce je nejnižší za 22 let

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nezaměstnanost v ČR v dubnu klesla na 2,7 procenta z březnových tří procent a je nejnižší v historii. Počet nezaměstnaných je nejnižší od června 1997, vyplývá z dat, která v pátek zveřejnil Úřad práce ČR. Stoupl i počet volných míst.

Foto: David Ryneš, Novinky

Nezaměstnanost v Česku

Článek

„Jedná se o historicky nejnižší hodnotu, která byla zaznamenaná na tuzemském trhu práce,” upozornila analytička Raiffeisenbank Eliška Jelínková. Analytici čekali pokles na 2,8 procenta.

Ke konci dubna úřad práce evidoval celkem 209 828 uchazečů o zaměstnání. To je o 17 225 méně než v březnu a o 32 970 osob méně než před rokem. Zároveň jde o nejnižší hodnotu od června 1997, kdy bylo bez práce 202 562 lidí.

Podíl nezaměstnaných žen poklesl na 2,9 procenta a mužů na 2,6 procenta.

Nejnižší nezaměstnanost je v Pardubickém kraji - 1,8 procenta, nejvyšší v Moravskoslezském kraji - 4,4 procenta.

Foto: David Ryneš, Novinky

Nezaměstnanost v regionech

„V plném proudu jsou už i sezonní práce, především ve stavebnictví, v gastronomii a cestovním ruchu, zemědělství, zahradnictví, lesnictví, lázeňství či těžbě. V dubnu také už naplno běží veřejně prospěšné práce, v jejichž rámci probíhají jarní úklidy veřejných prostranství. V následujících měsících by mohla nezaměstnanost ještě mírně klesat,“ řekla ředitelka úřadu Kateřina Sadílková.

Firmám podle ní aktuálně nejvíc chybí kvalifikovaní řemeslníci, poptávají dělnické profese, ale také odborníky v informačních technologiích.

Rozdílná metodika statistických úřadů a úřadů práce
Úřad práce ČR uvádí počet nezaměstnaných registrovaných na úřadu a porovnává ho s počtem všech lidí ve věku mezi 15 a 64 lety, kteří žijí na daném území. Rozdílnou metodiku používá Český statistický úřad (ČSÚ).
ČSÚ na základě vlastního šetření prováděného v domácnostech měří takzvanou obecnou míru nezaměstnanosti podle metodiky Mezinárodní organizace práce (ILO). Výsledek se týká lidí ve věku mezi 15 a 64 lety a počítá se jako poměr nezaměstnaných a ekonomicky aktivních.
Statistické šetření umožňuje podchytit i velkou skupinu lidí bez práce, kteří si práci nehledají, neboť často nevěří, že by ji mohli nalézt.
Eurostat vychází ze stejné metodiky jako ČSÚ, jehož údajů využívá. Rozdíl je jen ve věkové kategorii. Eurostat porovnává nezaměstnanost lidí ve věku mezi 15 a 74 lety.

Reklama

Výběr článků

Načítám