Hlavní obsah

Špinavá ruská ropa: Do rafinerie v Litvínově teď teče surovina ze státních rezerv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do rafinerie petrochemického holdingu Unipetrol v Litvínově od středy teče ropa ze státních hmotných rezerv. V Nelahozevsi to ve čtvrtek řekl předseda Správy státních hmotných rezerv (SSHR) Pavel Švagr. Náklady spojené se zápůjčkou zaplatí Unipetrol, měly by činit zhruba 70 milionů korun. Státní ropa dočasně nahradí znečištěnou surovinu z ropovodu Družba.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Předseda Správy státních hmotných rezerv (SSHR) Pavel Švagr v Nelahozevsi na tiskové konferenci k uvolnění nouzových zásob ropy. Vpravo stojí ředitel státem ovládaného provozovatele ropovodů Mero Jaroslav Kocián.

Článek

„Zásoby by rafinerii Litvínov měly stačit na 15 až 20 dnů výroby. Je to přesně to kritické období, ve kterém se dá předpokládat, že ropa (ropovodem Družba) do České republiky prostě nebude proudit,” sdělil předseda správy. Unipetrol podle něj vrátí ropu zpět do skladů státního správce ropovodů Mero, až se situace vrátí k normálu.

Na cestu čisté ropy, která už je na hranicích Ruska s Běloruskem, do ČR je podle Švagra potřeba 13 až 15 dní. V Česku by tak mohla být kolem 15. května, dodal. Minulý týden se do ropovodu Družba dostala ropa znečištěná organickým chloridem, který může poškodit rafinerie. Země napojené na ropovod proto dovoz sirné ruské ropy zastavily.

Vláda souhlasila

Poskytnutí ropy pro Unipetrol ze státních hmotných rezerv v pondělí schválila česká vláda. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) bližší informace neposkytla, materiál totiž kabinet projednával v utajeném režimu.

Česko má nyní přes přerušení dodávek ruské ropy ropovodem Družba pokryty komerčními subjekty zásoby pohonných hmot na necelý měsíc. Kromě toho má země také zásoby ropy a ropných produktů ve státních rezervách na víc než 80 dní.

Foto: Mapy.cz

Kudy do Česka teče ropa

Unipetrol v Česku provozuje vedle litvínovské rafinerie také rafinerii v Kralupech nad Vltavou. Ruskou sirnou ropu zpracovává však pouze rafinerie v Litvínově. Kralupská rafinerie naopak zpracovává nízkosirné ropy přepravované do Česka z italského Terstu přes Ingolstadt ropovodem IKL, který byl uveden do provozu v lednu 1996. Podle odborníků však lze tuto ropu použít v Litvínově jen velmi obtížně.

Unipetrol, který patří polské firmě PKN Orlen, situaci kolem špinavé ruské ropy komentuje jen minimálně. Společnost, která provozuje největší tuzemskou síť čerpacích stanic Benzina, již dříve ujistila, že nepřetržitost dodávek pohonných hmot na pumpy je zajištěná.

Reklama

Související články

Dovoz ruské ropy zastavilo i Slovensko

Slovenský podnik Transpetrol ve čtvrtek oznámil, že zastavuje dovoz ruské ropy přes ropovod Družba, protože ropná firma Slovnaft odmítla přijmout znečištěnou...

Do Česka ropovodem Družba neteče žádná ropa

Do ČR nyní ropovodem Družba neteče žádná ropa, informoval v pátek předseda Správy státních hmotných rezerv (SSHR) Pavel Švagr. Litvínovská rafinerie má podle...

Česko má zásoby pohonných hmot na 30 dní

Česko má po přerušení dodávek ruské ropy ropovodem Družba pokryty zásoby pohonných hmot na dalších 30 dnů, distributoři zvýšili dovozy nafty vlaky ze...

Výběr článků

Načítám