Hlavní obsah

Třetí den stávky. SAS ruší více než 1200 letů včetně Prahy

Skandinávská letecká společnost SAS ruší kvůli stávce pilotů dalších více než 1200 letů v pondělí a úterý. Omezení se dotkne i některých spojů mezi Prahou a Oslem, Kodaní a Stockholmem, které byly podle webů příslušných letišť rušeny i v neděli. Časově neohraničená stávka pilotů vstoupila do třetího dne.

Foto: Ole Berg-Rusten, ČTK/AP

Uzemněná letadla SAS v Oslu

Článek

Kvůli stávce pilotů, která začala v pátek, se neuskuteční kolem 2800 letů, což do úterý zasáhne na 280 000 cestujících. V pondělí bude zrušeno 667 letů a v úterý dalších 546.

Z Prahy jsou podle webu SAS na oba příští dny zrušeny všechny spoje do i z Kodaně, Osla a Stockholmu, stejně jako dnes. Společnost nicméně upozorňuje, že situace se během dne mění. Klienti SAS se o svém letu mohou informovat na internetové stránce flysas.com.

Vyjednávání o výši platů a pracovní době uvázla na mrtvém bodě. Odbory SAS Pilot, které zastupují 95 procent pilotů, požadují větší transparentnost ohledně pracovní doby. Většina pilotů ji nemá pevně stanovenou a v některých případech se může stát, že nemají sedm víkendů v řadě volno. Piloti také požadují zvýšení platů o 13 procent, na srovnatelnou úroveň s jinými nízkonákladovými společnostmi.

Stávka vyjde firmu draho

Podle zaměstnavatelů jsou ale nároky pilotů přehnané. Piloti mají už teď vysoký průměrný měsíční plat, a to 93 000 švédských korun (225 000 Kč), uvedl hlavní vyjednávač švédského sdružení dopravních podniků Torbjörn Granevärn. Tuto částku odbory rozporují s tím, že nástupní plat začíná na třetinové částce, a to 34 000 švédských korunách (83 000 Kč).

Dopravce, který je z části ve vlastnictví švédské a dánské vlády, uvedl, že je připraven v jednáních s piloty pokračovat. Současně ale varoval, že splnění jejich požadavků by pro něj mělo katastrofální důsledky.

Analytici společnosti Sydbank odhadují, že stávka přijde leteckou společnost SAS na 60 milionů až 80 milionů švédských korun (146 milionů až 194 milionů Kč) denně. Jestliže potrvá dva týdny, v podstatě spolkne roční zisk firmy.

V roce 2012 stály aerolinky blízko bankrotu, v důsledku čehož byly nuceny snížit platy a zrušit tisíce pracovních míst.

Reklama

Související témata:

Související články

Společnost SAS zrušila 587 letů včetně Prahy

Další stovky letů naplánovaných na neděli ruší kvůli stávce pilotů skandinávská letecká společnost SAS. Po celé Skandinávii tak bude zrušeno 587 letů, což se...

Výběr článků

Načítám