Hlavní obsah

Cestovky přesouvají lety, někdo už možná nepoletí

Právo, Jan Holý

Blíží se prázdniny a letní dovolené. Řada rodin ale zůstává v nejistotě, kdy vlastně a zda vůbec na již zaplacenou zahraniční dovolenou kvůli uzemnění Boeingů MAX odletí. A není jich málo. Na letecký zájezd s cestovní kanceláří (CK) se ročně vydá přes dva miliony Čechů, většinou v létě.

Foto: Smartwings Group

Boeing 737 MAX 8 společnosti Smartwings

Článek

„V tuto chvíli máme potvrzeny zrušené čtvrteční lety do Marsa Alam a jako náhradu nabízíme klientům odlety nedělní nebo jiné egyptské destinace – Hurghadu či Tabu,“ řekla v pátek Právu mluvčí CK Čedok Hana Součková.

Některé úpravy a změny letového řádu potvrzují i další cestovky. „O jeden den dojde ke změně odletového dne do destinací Kapverdy a Senegal. Klientům se odlet na dovolenou přesouvá z původně plánovaného úterka na pondělí a z původně plánovaného pátku na čtvrtek. O této změně zákazníky postupně informujeme,“ sdělil Právu mluvčí CK Exim Tours Petr Kostka.

Posun termínů připustil i mluvčí CK Fischer Jan Bezděk. „Máme vyčleněný tým lidí, kteří jsou v kontaktu s našimi klienty a informují je o případných změnách,“ řekl.

„V případě, že je nutné změnit odletové letiště, klientům poskytujeme příspěvek na dopravu,“ informoval mluvčí CK Fischer Bezděk.

Last minute moc nebude

„S každým klientem budeme změny řešit my nebo cestovka individuálně. Záleží na destinaci, termínu a odletovém místě. Někdy půjde jen o to, že klient poletí z jiného letiště, někdy se může termín o pár dní posunout. Vždy se klientům snažíme nabídnout alternativu, která je nejméně odlišná od jejich zájezdu,“ vysvětlila Andrea Řezníčková z cestovní agentury Invia, která je největším internetovým prodejcem zájezdů.

Ještě hůře jsou na tom lidé, kteří se spoléhají na koupi levnějšího zájezdu na poslední chvíli. Ti letos k moři asi vůbec neodletí. Cestovky přiznávají, že zájezdů v režimu last minute letos moc nebude. Podle Kostky z Eximu to ovlivnily vysoké prodeje zájezdů v režimu first minute.

„Klientům doporučujeme neodkládat koupi zájezdu na poslední chvíli, protože nabídka last minute zájezdů bude menší,“ potvrdila Součková. „Určitě se nevyplatí čekat na poslední chvíli, očekává se, že i cenová relace zájezdů v režimu last minute bude vyšší než loni,“ dodala ředitelka prodeje CK Firo Tour Alena Pilná.

Důvodem je, že po zákazu letů Boeingů 737 MAX chybějí dopravcům přepravní kapacity. Navíc se zdá, že uzemnění letadel hned tak neskončí, možná až po prázdninách. Letečtí dopravci i cestovky teď hledají možnosti, jak nepříjemnou situaci zvládnout a vyřešit.

Například jen největší tuzemský dopravce, společnost Smartwings, vlastní sedm Boeingů 737 MAX 8 a dalších devět strojů, se kterými firma počítala, měla obdržet do začátku letní sezony. S těmito stroji teď ale nemůže létat.

„Uzemněním boeingů jsme přišli asi o třetinu dopravní flotily. Vzhledem k rozsahu dopadů tak není možné se nepříznivým efektům zcela vyhnout. S cestovními kancelářemi jsme v kontaktu a pracujeme na optimalizaci letových řádů,“ řekla Právu mluvčí Smartwings Vladimíra Dufková.

Například CK Alexandria podle marketingového ředitele Petra Šatného nadále intenzivně jedná nejen s vedením Smartwings, ale i dalšími leteckými společnostmi o možnostech nahrazení případně zrušených letů. „V tuto chvíli již jednáme o konkrétních letech, které by mohly být pro naše zákazníky v případě zrušení jejich letu odpovídající alternativou. Předpokládáme, že finální rozhodnutí padnou nejpozději na začátku příštího týdne. Zákazníky, jichž se nějaké změny dotknou, budeme o přijatých opatřeních a rozhodnutích informovat,“ dodal Šatný.

Jednání s dalšími leteckými dopravci potvrzuje i CK Exim Tours, CK Fischer a další cestovky. „Do Spojených arabských emirátů budou naši klienti létat se společností Emirates. Z pardubického letiště se nám po dohodě s jiným dopravcem podaří zachovat lety do Antalye a Burgasu, o letech do Řecka stále jednáme. V Ostravě a Brně se podaří zachovat Turecko i Egypt,“ vysvětlil Bezděk.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám