Hlavní obsah

Pepsi žaluje indické farmáře. Odrůdu brambor má chráněnou na výrobu chipsů Lays

Novinky, tov

Americká firma PepsiCo žaluje indické zemědělce, kteří bez svolení firmy pěstovali odrůdy brambor, jež má exkluzivně registrované pro výrobu brambůrků Lays. O kuriozním sporu informoval server CNN, podle něj v zemi vyvolává novou vlnu vzdoru vůči velkým korporacím.

Foto: Profimedia.cz

Farmáři v Indii třídí brambory

Článek

Žalobu vůči zemědělcům podala tento měsíc indická pobočka Pepsi Co, v pátek se sporem začal zabývat soud v západoindickém státě Gudžarát. Pepsi tvrdí, že několika žalovaným farmářům na rozdíl od jiných nedovolila pěstovat chráněnou odrůdu brambor.

PepsiCo, které vedle stejnojmenných limonád vyrábí zmíněné brambůrky Lays, nápoj Gatorade nebo vločky Quaker, podle informací CNN žádá po každém z farmářů odškodné ve výši 10 milionů rupií (3,3 milionu korun). Zástupci společnosti údajně vyslali k farmářům dokonce falešné kupce a ti odrůdy brambor nahrávali na video jako důkaz.

„PepsiCo je v Indii jedním z největších výkupců a zpracovatelů brambor a jako jedna z prvních firem spolupracuje s tisíci místních farmářů při pěstování speciální chráněné odrůdy pro naše účely,“ řekl serveru ve čtvrtek mluvčí indické pobočky. „V tuto chvíli jsme využili právní cesty proti lidem, kteří ilegálně obchodují s naší registrovanou odrůdou,“ dodal. Výši požadovaného odškodného nekomentoval.

Útok na suverenitu

Zemědělské svazy a aktivisté v Indii vyrazili do boje proti Pepsi v rámci již dříve započaté bitvy místních podnikatelů proti velkým nadnárodním korporacím. Indičtí obchodníci tak dříve protestovali proti firmám jako Walmart nebo Amazon. Tvrdí, že americké firmy neférově ničí jejich byznys. Dokonce i zčásti uspěli u indické vlády, která zavedla pro velké řetězce některá omezení.

Tento týden poslali vládě dopis, kde si na praktiky Pepsi stěžují. Tvrdí, že omezování pěstování odrůd brambor je v rozporu se zákony země a soudní obtěžování farmářů je důsledkem toho, že neznají svá práva.

Podle jednoho z obhájců farmářů Kapila Šáh Jatána jsou kroky firmy útokem „na suverenitu v oblasti potravin i na národní suverenitu“.  „Budeme bojovat bez ohledu na to, jak velká firma to je. Pepsi udělala velkou chybu,“ prohlásil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám