Hlavní obsah

Benzin bude za pár dní už za 33 korun

Právo, pro, rei

Ceny pohonných hmot u čerpacích stanic rostou a dál se budou zvedat. Významně se zvyšují i ceny ropy na světových trzích, nově v reakci na zesílené americké sankce vůči produkci Íránu.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj cen benzinu a nafty

Článek

„V nejbližších čtyřech týdnech podraží paliva až o 50 haléřů, benzin by měl zdražovat víc než nafta,“ řekl Právu analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak.

Podle společnosti CCS se v pondělí prodával Natural 95 v průměru za 32,69 koruny a nafta za rovných 32 korun. „Natural 95 překročí v průměru cenu 33 korun za litr už brzy, počátkem května,“ odhadl Tomčiak.

Od pondělí citelně rostou ceny ropy poté, co Spojené státy neprodloužily osmi zemím výjimku pro odběr černého zlata z Íránu, na které loni uvalily embargo. Těm, kdo neposlechnou, hrozí Američané postihem. Podle Tomčiaka tento krok znamená, že na trhu bude denně o 1,7 milionu barelů ropy méně.

Ropa je nejdražší za půl roku

Ceny se hned v pondělí v reakci dostaly na nejvyšší úroveň za půl roku, když severomořský Brent se prodával za 64 dolarů za barel a růst v úterý pokračoval. Brent se blížil k hranici 75 dolarů za barel a americká West Texas Intermediate stála 66 dolarů.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Vývoj cen ropy Brent

USA se snaží o to, aby ceny nerostly, Pompeo ubezpečoval, že výpadky v dodávkách slíbili dohnat další producenti v čele se Saúdskou Arábií a Spojenými arabskými emiráty. Ačkoliv jsou USA od loňska největším producentem ropy na světě, rostoucí ceny nejsou podle analytiků ani v zájmu prezidenta Donalda Trumpa, který už pomalu myslí na další kampaň.

Pohybu na trzích však nahrávají i další faktory, především přetrvávající krize ve Venezuele a nové boje o Tripolis v Libyi.

Čína se ohradila

Výjimka pro osm významných odběratelů ropy z Íránu včetně Číny má skončit 2. května. Těm, kdo neposlechnou, hrozí Američané postihem.

Proti zpřísněným americkým sankcím na íránskou ropu se v úterý ohradil Peking. Podle něj USA nemohou ostatním jednostranně diktovat svou vůli. „Naše spolupráce s Íránem je otevřená, transparentní, zákonná a legitimní, a proto by měla být respektována,“ tlumočila reakci čínské diplomacie stanice CNN.

Současně poukázala, že postup USA je trnem v oku také Turecku a Indii. „Turecko odmítá jednostranné sankce a ukládání, jak vytvářet sousedské vztahy,“ napsal na Twitteru turecký ministr zahraničí Mevlüt Cavusoglu.

Indie zatím na rozhodnutí Američanů nereagovala. I ona dříve odsoudila jednostranně vyhlášené sankce a dodala, že uznává jen ty, které vyhlásí OSN.

Reklama

Související články

Ropa je nejdražší za půl roku

Ceny ropy se v úterý vyšplhaly nejvýš za téměř půl roku. Zdražování cítí na čerpacích stanicích i čeští motoristé. Za růstem cen je především konec výjimek...

Výběr článků

Načítám