Hlavní obsah

Indické Jet Airways kolabují, zrušily mezinárodní lety

Novinky, tov

Největší soukromé indické aerolinie Jet Airways zrušily všechny mezinárodní lety. Zaměstnancům a dodavatelům dluží přes miliardu dolarů (23 miliard korun). Už v minulých týdnech zrušily tisíce letů a překazily tak plány mnoha cestujících, informoval server BBC.

Foto: Francis Mascarenhas, Reuters

Letadla Jet Airways na letišti v Bombaji

Článek

Aerolinie se snaží získat investora, jehož peníze by je zachránily před kolapsem. I když jsou Jet Airways soukromé, problémem se před volbami zabývá i indická vláda, protože zaměstnávají 23 tisíc lidí.

Aerolinie mají ve flotile přes 100 letadel a létaly do 600 domácích a 380 zahraničních destinací.

V pátek Jet Airways zrušily mezinárodní lety do Evropy a Asie, uvedlo BBC s odkazem na informace velkých letišť. Jde například o lety do Londýna, Singapuru, Amsterdamu nebo Káthmándú v Nepálu.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Boeing 737 indické společnosti Jet Airways na letišti v nepálském Káthmándú.

Kvůli zdražování ropy a silné konkurenci se v poslední době dostalo do problémů více aerolinek, především nízkonákladových evropských společností. Létat nedávno přestaly islandské Wow Air.  Na začátku roku také zkrachovaly britské aerolinky Flybmi, které létaly i mezi Brnem a Mnichovem.

Situaci v oblasti letecké dopravy letos navíc komplikuje uzemnění letadel Boeing 737 MAX 8 z bezpečnostních důvodů po dvou haváriích tohoto modelu. Tuzemské Smartwings oznámily, že kvůli tomu v létě sníží kapacitu letů o osm procent. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám