Hlavní obsah

Odbory požadují zvýšení minimální mzdy na 15 tisíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) požaduje pro příští rok navýšení minimální mzdy o 1650 korun na 15 000 korun. O částce začne vyjednávat s vládou. Na tiskové konferenci to v pondělí oznámil předák největší odborové centrály Josef Středula.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Vývoj minimální mzdy

Článek

Minimální mzda se zvedala naposledy v lednu, a to o 1 150 na 13 350 korun. Proti rychlému růstu nejnižšího výdělku se stavějí zaměstnavatelé. Přidání projedná tripartita.

Minimální mzdu, kterou pobírá asi 150 000 lidí, zvyšuje vláda svým nařízením. V posledních letech to dělá každoročně vždy od ledna. Od roku 2014 do letoška se nejnižší výdělek zvedl o 4850 korun, tedy zhruba o 60 procent. Rostl tak výrazně rychleji než ostatní mzdy.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula vystoupil 8. dubna 2019 v Praze na tiskové konferenci k návrhu na minimální mzdu v roce 2020.

S nejnižším výdělkem se upravuje i zaručená mzda. Představuje nejnižší odměnu, na kterou má pracovník podle odbornosti a složitosti práce nárok. Letos se pohybuje mezi 13 350 a 26 700 korunami. Podle požadavku odborů by měla od ledna činit 15 000 až 30 000 korun.

Komora je proti

Hospodářská komora ČR s dalším zvýšením minimální mzdy nesouhlasí. V posledních letech podle ní minimální mzda rostla výrazně rychleji než produktivita práce. Nyní proto doporučuje vládě, aby požadavek odborářů odmítla a umožnila zaměstnavatelům vůbec vstřebat dřívější zvýšení.

„Firmy se dosud snažily vysoký růst mezd zaměstnanců kompenzovat ze svého zisku. To již nebude plošně možné, zaměstnavatelé budou nuceni investice omezovat a promítat jakékoli požadavky odborů do cen. Lidé s nejnižšími mzdami tak v konečném důsledku mohou na zvýšení minimální mzdy prodělat,“ řekl Novinkám mluvčí komory Miroslav Diro. Zákazníci by si podle komory museli připlatit například za obědy, úklidové a ubytovací služby nebo servis aut.

Premiér Andrej Babiš (ANO) před pár dny řekl, že takový růst mezd jako v minulých letech kvůli zpomalování ekonomiky neočekává.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám